IOTA: Nieuw subsidieprogramma voor externe projecten

IOTA heeft via haar vestiging in Abu Dhabi een nieuw programma gelanceerd waarmee externe projecten financiële subsidies kunnen aanvragen. Vindt IOTA zo ideeën om het ecosysteem vooruit te helpen?

De IOTA Foundation gaat de competitie aan voor veelbelovende cryptoprojecten. Daartoe heeft de IOTA Ecosystem DLT Foundation, gevestigd in Abu Dhabi, een programma gelanceerd om externe ontwikkelaars met hun projecten aan te trekken. Er zijn subsidies beschikbaar variërend van kleine bedragen tot meer dan USD 50.000. Informatie over het totale bedrag van het programma is nog niet bekendgemaakt.

IOTA wil zich met het initiatief richten op Web3. Projecten uit vier categorieën komen in aanmerking voor financiering: Evenementen (bijv. hackathons, workshops of meet-ups), Onderwijs (bijv. video- en tekstmateriaal), Onderzoek (bijv. wetenschappelijke publicaties) en Open Source (bijv. wallets en utilities). In een begeleidende blogpost belooft IOTA dat de aanvragen snel verwerkt zullen worden.

De voorstellen zullen worden geëvalueerd door een niet nader genoemde commissie. De leden daarvan zullen zes criteria onder de loep nemen, variërend van expertise en nut voor het IOTA ecosysteem tot beveiliging en schaalbaarheid. In de oproep tot het indienen van voorstellen heeft IOTA drie potjes gecreëerd, één voor subsidies tot 10.000 US dollar, één voor 10.000 tot 50.000 US dollar en één voor projecten die meer dan 50.000 US dollar willen ontvangen.

Vergeleken met stichtingsprogramma’s zoals Avalanche (AVAX) of Solana (SOL) lijken de bedragen beheersbaar. Maar IOTA kan tenminste weer fondsen aanbieden voor externe projecten. Dit werd mogelijk gemaakt door een kunstmatig veroorzaakte toename van het totale aantal IOTA’s, die in de herfst van 2023 als “inflatiehamer” werd doorgevoerd. Voorafgaand hieraan leek de toekomst van de IOTA Foundation op wankele financiële grond te staan.

Conclusie: IOTA’s zoektocht naar betekenis gaat door – worden er nieuwe ideeën gevonden?

IOTA werkt hard aan het ontwikkelen van nieuwe use cases voor haar technologieën en cryptocurrency. Het inschakelen van externe experts en oprichters is zinvol. Het valt echter nog te bezien of toptalent echt aangetrokken zal worden door IOTA’s verouderde gecentraliseerde basis. De opwaartse trend op de cryptomarkten betekent immers dat veel projecten weer in de race zijn voor baanbrekende ideeën en ervaren experts, meestal met diepe zakken. Iedereen die bekend is met het reilen en zeilen van de IOTA Foundation, die wordt gedomineerd door voorzitter Dominik Schiener, zou kunnen vrezen dat de subsidies opnieuw terechtkomen in het kleine kringetje dat dicht bij Schiener staat. Maar laten we afwachten of er binnenkort een transparant verslag komt over de eerste ontvangers van de nieuwe IOTA-subsidies.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*