Ethereum (ETH) na “The Merge”: Inflatie daalt tot 0,2 procent

Met “The Merge” en de protocolwijziging op Ethereum zijn ook de mechanismen voor het genereren van nieuwe munten veranderd. Daardoor is de natuurlijke inflatie voor Ethereum gedaald van 3,8 naar 0,2 procent.

In de competitie tussen cryptocurrencies is het feit dat het totale aantal van alle BTC onherroepelijk beperkt is tot 21 miljoen altijd een sterk argument voor de nummer één Bitcoin. In tijden van Corona en crisis van de energieprijzen zijn inflatie en monetair beleid mainstream onderwerpen geworden – Bitcoin toont zich hier als een transparant en onafhankelijk alternatief voor fiatmunten. Bij Ethereum (ETH), de nummer twee onder de cryptocurrencies, is daarentegen geen sprake van een maximum aantal uitgegeven munten. Maar de historische upgrade “The Merge” op 15 september heeft al geleid tot zichtbare resultaten in termen van natuurlijke inflatie voor Ethereum.

Uit gegevens van Ultra Sound Money blijkt bijvoorbeeld dat er aanzienlijk minder nieuwe ETH op de markt kwam na “The Merge”. Vóór “The Merge” werden nieuwe ETH uitgedeeld aan miners, nu worden ze op veel kleinere schaal aangemaakt als beloning voor staken. Tegelijkertijd worden ETH vernietigd (“verbrand”) als er gaten zijn tussen de marktprijzen voor transactievergoedingen en de richtprijzen. Dit mechanisme is van kracht sinds augustus 2021, toen de transactiekosten van Ethereum werden herzien. De Londense opwaardering (EIP 1559) had eind 2022 al geleid tot tijdelijke deflatoire tendensen in ETH.

Na “The Merge” moet de situatie op Ethereum opnieuw worden berekend. En de eerste resultaten zijn duidelijk: terwijl vóór “The Merge” dagelijks gemiddeld ongeveer 12.500 nieuwe ETH werden gegenereerd, zijn dat er nu nog maar een goede 770. De ETH die parallel aan de transactievergoedingen worden vernietigd, moeten daar dan van worden afgetrokken. De datadienst komt dus tot de conclusie: de natuurlijke inflatie voor Ethereum vóór “The Merge” bedroeg ongeveer 3,8 procent per jaar, ligt momenteel op 0,2 procent en zou in de loop van de komende maanden zelfs deflatoir kunnen worden.

Conclusie: “The Merge” met positieve effecten voor Ethereum – maar prijs verzwakt

In de publieke perceptie werd “The Merge” bij Ethereum vooral geassocieerd met enorme besparingen op het energieverbruik. De veranderingen in het mechanisme voor het genereren van nieuwe ETH speelden alleen voor insiders een rol. Maar om Ethereum op middellange en lange termijn te waarderen, mag de natuurlijke inflatie niet worden genegeerd. Ondertussen laat de prijscurve zien dat “The Merge” duidelijk vooraf door beleggers was ingeprijsd. ETH heeft zich niet kunnen loskoppelen van de trends op de markt als geheel en is sinds “The Merge” met meer dan tien procent gedaald.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*