Ethereum (ETH): Trend wijst naar deflatie na “The Merge”

Bijna 40 dagen geleden veranderde Ethereum (ETH) zijn basisprotocol in proof-of-stake met “The Merge”. De gevolgen voor de tokenverdeling van Ethereum zijn duidelijk, en doelbewuste deflatie is in zicht.

Ethereum (ETH) ondervindt een aangenaam neveneffect van de protocolwijziging, ruim vijf weken na “The Merge”. Vóór “The Merge” bracht Proof-of-Work mijnwerkers naar Ethereum, wat niet langer het geval is met het nieuwe Proof-of-Stake protocol. Dit heeft ook het aantal nieuwe ETH dat elke dag wordt gegenereerd aanzienlijk verminderd, en het geraffineerde mechanisme erachter leidt Ethereum naar deflatie. Crypto-analist Mika Honkasalo verwacht op Twitter dat er uiterlijk volgende week minder ETH in omloop zal zijn dan vóór “The Merge”.

De trend is duidelijk zichtbaar op Ultra Sound Money. De website gebruikt blockchaingegevens om in real time te laten zien hoe het Ethereum token saldo verandert. Momenteel wordt nog een jaarlijkse inflatie van 0,08 procent verwacht, maar op sommige dagen worden meer ETH vernietigd (“verbrand”) dan nieuwe gecreëerd. Deze situatie doet zich altijd voor wanneer de transactiekosten voor Ethereum hoger zijn dan 16 Gwei. De feitelijke transactiekosten die op Ethereum worden betaald, bepalen namelijk ook welk deel ervan onmiddellijk weer wordt vernietigd. Dit mechanisme werd op Ethereum geïntroduceerd met EIP-1559 (Upgrade London) in de zomer van 2021 om de inflatie te beteugelen en de transactiekosten voorspelbaarder te maken. Zelfs toen waren er al tijdelijke deflatie-effecten voor Ethereum, maar pas met “The Merge” treedt het concept volledig in werking, omdat er parallel minder nieuwe tokens worden gecreëerd.

Deze ontwikkeling is belangrijk voor beleggers omdat een voorspelbare vermindering van het aantal token van Ethereum, althans in theorie, een positieve invloed zou moeten hebben op de prijscurve. Als Ethereum zou blijven vertrouwen op proof-of-work als protocol, zou een jaarlijkse inflatie van een goede 3,6 procent worden geregistreerd, zoals Ultra Sound Money simuleert.

Conclusie: Ethereum verwacht deflatie – “The Merge” met eerste tastbare resultaten

Bitcoin (BTC), de moeder van alle cryptocurrencies, dankt zijn bijnaam “digitaal goud” aan het feit dat de inflatie laag wordt gehouden met de vierjaarlijkse halvering van de Bitcoin, waaraan ook het onherroepelijk vastgestelde maximumaantal van 21 miljoen BTC bijdraagt. Ethereum is in deze discipline tot dusver zwakker geweest, een vooraf vastgesteld maximum aantal ETH bestaat niet en tot de tariefhervorming EIP-1559 werd het onderwerp inflatie bij voorkeur onderdrukt. Nu zijn er echter tekenen dat de inflatie op Ethereum beheersbaar wordt en waarschijnlijk zelfs zal omslaan naar deflatie – ongetwijfeld goed nieuws voor beleggers.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*