Ripple (XRP): Fonds voor NFT-projecten actief – innovatieve concepten gestimuleerd

Bij NFT’s denken velen aan digitale kunst en een overgewaardeerde hype. Maar Ripple (XRP) bewijst met zijn Creator Fund dat veel projecten ook heel andere toepassingen vinden voor NFT’s.

In de tweede helft van 2022 stortte de markt voor niet-fungibele tokens (NFT’s) in en voelen sceptici zich gerechtvaardigd die de sector al afwezen als puur speculatief. De kritiek op NFT’s is begrijpelijk als men kijkt naar projecten als Ether Rock of Pixelmon. Anderzijds is het onjuist om NFT’s te reduceren tot digitale kunst. Ripple (XRP) meldt momenteel hernieuwde financiële steun voor NFT-projecten die het principe van unieke tokens anders gebruiken.

In de herfst van 2021 had Ripple een Creator Fund opgericht gevuld met 250 miljoen US dollar om NFT-projecten op XRP te introduceren. Nu is voor de tweede keer besloten tot uitkeringen uit dit fonds en de aankondiging hierover laat zeven ontvangers zien die anders denken over NFT’s dan de typische use cases tot nu toe. Zo richten 9LEVEL9 en Thinking Crypto zich op het gebruik van NFT’s als toegangsbewijs. 9LEVEL9 richt zich op concerten on- en offline, Thinking Crypto wil een exclusieve podcast maken. Met een NFT wordt toegang verleend en kunnen gemakkelijk extra rechten worden ingesteld, zoals “voorste rij” of “aanvragen toegestaan”.

Een ander spannend project dat nu door Ripple en XRP wordt gepromoot, is SYFR, dat NFT’s koppelt aan smart contracts zodat muzikanten en filmmakers automatisch een financieel aandeel krijgen wanneer hun producten worden verhuurd, doorverkocht of op een andere manier in licentie worden gegeven. Ripple wil ook dokken met NFT’s in professionele sporten via bijvoorbeeld Capital Block, waar NBA Top Shot al zeer succesvol is en het komende WK voetbal voor een extra impuls moet zorgen.

Ripple meldde dat het al ongeveer 4.000 aanvragen heeft ontvangen voor het Creator Fund. Hoeveel geld de geselecteerde projecten zullen ontvangen is niet bekendgemaakt. Maar een woordvoerder van Ripple maakt ook duidelijk dat noch de juridische problemen in de VS, noch de malaise op de NFT-markten het cryptobedrijf ervan weerhoudt om door te gaan met het Creator Fund. Zij heeft vele bearmarkten zien komen en gaan, zegt zij, maar gelooft vast in innovatieve toepassingen van NFT’s. Ondertussen werken ontwikkelaars aan de integratie van hun eigen standaard voor NFT’s in het XRP-netwerk.

Conclusie: Ripple laat zien wat NFT’s ook kunnen zijn – XRP innovatief bedacht

De NFT-afdeling van de crypto-industrie ondergaat een zuivering, waarbij digitale gimmicks van kunststudenten geen kopers meer vinden. Maar in de hype van 2021 werd vaak onderschat dat een NFT ook voor heel andere doeleinden nuttig kan zijn als een soort eigendomsbewijs. Ripple loopt voorop met zijn Creator Fund om projecten te vinden die innoveren op het gebied van NFT’s. Maar XRP NFT’s ontbreken nog steeds op het mainnet en Ripple’s gigantische rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission blokkeert de handel in Noord-Amerika. Voorlopig blijft het initiatief van Ripple vanuit het oogpunt van de belegger dus vooral een aanzet om NFT’s niet eendimensionaal te veroordelen, maar mogelijkheden te voorzien, ook in toonaangevende ecosystemen als Ethereum (ETH) of Solana (SOL).


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*