Ethereum (ETH): Wat zullen mijnwerkers in de toekomst doen?

De overgang naar Ethereum 2.0 uiterlijk in 2022, en zelfs daarvoor al de wijziging in het vergoedingsschema (EIP-1559), stellen het bedrijfsmodel van ETH-mijnwerkers op de proef. Wat zal er gebeuren met Ethereum mijnwerkers?

Bitcoin mining heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen omdat China deze industrie systematisch het land uitjaagt. Maar mijnwerkers gaan ook kritieke tijden tegemoet met Ethereum (ETH) als de op één na belangrijkste cryptocurrency in de wereld. Dat komt omdat twee gebeurtenissen van technologische aard bij Ethereum de manier waarop mijnwerkers zaken doen in de komende maanden fundamenteel zullen veranderen. We leggen uit wat er in het verschiet ligt voor het ETH ecosysteem en Ethereum miners:

1. bij Ethereum, Upgrade London is gepland voor juli, en het begint er op te lijken dat het controversiële EIP-1559 voorstel zal worden geïmplementeerd in het proces. Met EIP-1559 wil Ethereum greep krijgen op het probleem van de hoge transactiekosten, die tot nu toe in de kas van de miners vloeiden. Door middel van EIP-1559 zal Ethereum automatisch transactiekosten vaststellen en deze vervolgens gebruiken om ETH terug te kopen en te vernietigen. In theorie zou dit ook de prijs van Ethereum moeten ondersteunen. Maar mijnwerkers lopen de belangrijke extra inkomsten van transactiekosten mis. Of de eerste miners zich dan al van Ethereum zullen afkeren blijft de vraag, want bij het huidige prijsniveau van ETH is mining winstgevend.

De nog grotere stap zal Ethereum 2.0 zijn. Dit zal het protocol van Ethereum omschakelen naar Proof-of-Stake (PoS). Dit is hoe Ethereum de toekomstige levensvatbaarheid wil verzekeren, omdat PoS het energieverbruik in het ecosysteem radicaal zal verminderen, terwijl de kracht van de blockchain wordt vermenigvuldigd. Maar met Ethereum 2.0, zal er geen ontginning meer zijn. Ontwikkelaars van Ethereum hebben via Twitter al een hand uitgestoken naar ETH-mijnwerkers, met de aanbeveling dat ze verwachten dat het mijnen al eind 2021 zal eindigen als ze conservatief plannen. Blijkbaar is de ontwikkeling van Ethereum 2.0 in volle gang, want sceptici hadden verwacht dat de grote omschakeling meer in 2022 zou plaatsvinden.

Miners zullen migreren met Ethereum 2.0

Zelfs als Ethereum 2.0 niet zo snel komt als nu wordt beloofd: Vanaf dat moment zal mijnbouw op ETH tot het verleden behoren. Ethereum-mijnwerkers gebruiken doorgaans krachtige grafische kaarten voor hun werk. Experts zeggen: Met deze hardware zou het logisch zijn voor ETH miners om in de toekomst te vertrouwen op Ethereum Classic (ETC) of Ravencoin (RVN). Dit komt doordat deze twee altcoins in het mijnbouwprotocol het voordeel hebben van de speciale mogelijkheden van grafische kaarten boven ASIC-miners, die standaard in Bitcoin zitten. In principe voorspellen waarnemers dat Ethereum miners hun bedrijf zullen handhaven tot de laatste dag voor ETH 2.0 en zich dan zullen wenden tot andere cryptocurrencies om hun dure hardware niet af te schrijven.

Conclusie: Ethereum miners op een tweesprong

Vanuit het oogpunt van een investeerder zijn zowel EIP-1559 als Ethereum 2.0 cruciale ontwikkelingen als ze werken zoals gepland. Dit komt omdat het ecosysteem van Ethereum zal moeten concurreren met uitdagers zoals Binance Coin (BNB) en Solana (SOL), vooral in de zo belangrijke DeFi ruimte. De huidige hoge transactiekosten en zeer beperkte doorvoer van transacties op ETH zijn een groot nadeel. Terwijl Ethereum transformeert, zullen mijnwerkers hun eigen ondergang moeten aanschouwen, tenzij ze een hard fork willen bewerkstelligen en een andere Ethereum spin-off willen uitlokken. Toch hoeven Ethereum miners geen medelijden te verwachten, want met de all-time highs van ETH in 2021, hebben ze normaal gesproken grote winsten gemaakt. Grafische kaarten die geschikt zijn voor ETH-mijnbouw zijn uitverkocht en worden op de secundaire markt verkocht tegen topprijzen. Voor u als belegger blijven de nog niet exact bevestigde data voor EIP-1559 en Ethereum 2.0 van belang, waarvan impulsen op de prijscurve te verwachten zijn.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*