Nieuwe fondslocatiewet in Duitsland maakt institutionele beleggingen in Bitcoin en Co.

In Duitsland wordt morgen de nieuwe wet inzake de vestigingsplaats van fondsen van kracht. Volgens haar kunnen speciale fondsen tot 20 procent van hun vermogen beleggen in crypto-aandelen. Er wordt gesproken over mogelijke bedragen in de miljarden.

Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen of stichtingen, hebben nog vaak problemen met het vinden van geschikte financiële instrumenten en/of wettelijke toestemming voor voorgenomen beleggingen in Bitcoin en Co. In Duitsland verandert dit morgen, donderdag (1 juli), wanneer het nieuwe Fondstandortgesetz van kracht wordt. Het is bedoeld om Duitsland ook aantrekkelijker te maken voor buitenlandse fondsen en bevat een belangrijk detail vanuit het perspectief van de crypto-industrie: speciale fondsen zullen expliciet tot 20 procent van hun beheerde vermogen in crypto-activa mogen beleggen.

Thans zijn speciale fondsen niet zeldzaam, zoals de naam wellicht doet vermoeden, maar een wijdverbreide methode die door institutionele beleggers wordt gebruikt om hun activa te beheren. Een recente studie telt bijna 2 biljoen euro die momenteel in Duitsland in speciale fondsen is belegd. Dus op basis daarvan zou er vanaf nu tot ongeveer 380 miljard euro in bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen vloeien. Verzekeringsmaatschappijen zijn de koplopers bij de oprichting van speciale fondsen, gevolgd door pensioenfondsen en stichtingen.

Komt er een run op investeringen in crypto met de wet op de fondslocatie?

Speciale fondsen zijn fondsen van het closed-end type en staan niet open voor particuliere beleggers. Zij worden gecontroleerd door de Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit (BaFin). Zoals blijkt uit de typische speciale fondsen voor verzekeringen en pensioenen, zijn langetermijnstrategieën gebruikelijk. Met de huidige negatieve rentetarieven in de EU-regio en trends in de richting van bovengemiddelde inflatie, zijn Bitcoin en toonaangevende altcoins zoals Ethereum zeker een goede manier voor speciale fondsen om hun beleggingen te diversifiëren. Coinbase, bijvoorbeeld, is onlangs in opspraak gekomen als gespecialiseerde dienstverlener voor de aankoop van crypto-activa. Deze week kreeg de Amerikaanse cryptobeurs goedkeuring van BaFin voor uitgebreide bedrijfsactiviteiten in Duitsland en bedient het al op grote schaal institutionele beleggers op zijn Amerikaanse thuismarkt.

Conclusie: Waarom mogen beleggingsfondsen nog steeds niet in cryptocurrencies beleggen?

De cryptoscene heeft Duitse politici er vaak van beschuldigd traag van begrip en onwetendheid te zijn als het gaat om wettelijke kaders voor de crypto-industrie. Het Fondstandortgesetz en ook de aanpak door BaFin van serieuze marktdeelnemers zoals Coinbase zijn echter tekenen dat de wind aan het draaien is. Zowel de Fondstandortgesetz als de mogelijkheid voor cryptobeurzen om een vergunning van de BaFin te krijgen, worden zelfs op wereldschaal als pioniers beschouwd. De downer op dit moment blijft echter: zogeheten beleggingsfondsen, die ook openstaan voor particuliere beleggers, mogen voorlopig nog niet beleggen in Bitcoin en Altcoins. Hier is een wetswijziging nodig, maar die kan pas op zijn vroegst na de Bondsdagverkiezingen in het najaar op de agenda worden gezet.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*