Ethereum: “Oude” PoW Versie ervaart Hack – Prijscurve van ETHW ingestort

Naast het nieuwe ETH heeft de hard fork “The Menge” op Ethereum ook een versie gecreëerd met de naam ETHW, die blijft steunen op het oude PoW-protocol. ETHW gaat achteruit, ook door een hack.

Toen “The Merge” een week geleden werd geactiveerd op Ethereum (ETH), betekende dat een historisch moment. De hard fork verving het Proof-of-Work (PoW) protocol van Ethereum, dat was aangemerkt als energieverslindend en weinig draagkrachtig, door het Proof-of-Stake (PoS) protocol, dat werd aangemerkt als toekomstbestendig. Maar sinds een groep miners en ontwikkelaars bij elkaar is gekomen die willen vasthouden aan PoW voor Ethereum, is er nu ook een munt met de naam ETHW op de markt. Dit “oude” Ethereum is nu gehackt, wat het cryptobeveiligingsbedrijf BlockSec bekendmaakte via Twitter.

De hackers zijn erin geslaagd een bug in de Omni Bridge voor Ethereum te misbruiken. Hierdoor konden zij 200 ETHW extra krijgen. In een gedetailleerde beschrijving van de aanval waarschuwt BlockSec dat het lek ook elders in het Ethereum-ecosysteem kan voorkomen. Meer bepaald werd het identificatienummer voor de blockchain van ETHW niet bijgewerkt in de Omni Bridge. De ontwikkelaars van ETHW wijzen er dan ook terecht op in een verklaring dat de hack hen niet rechtstreeks raakt. Ondertussen tweette het team achter Gnosis (GNO), waar de Omni Bridge bug een directe impact had, dat ze de ETH bridge zo snel mogelijk wilden uitschakelen.

De financiële schade van dubbel 200 ETHW bedraagt iets meer dan 1.000 US dollar – maar het imago van ETHW is aangetast. Na “The Merge” handelde ETHW nog rond de 30 US dollar, maar toen begon een neerwaartse glijvlucht. Momenteel wordt ETHW verhandeld tegen iets meer dan 6 US dollar en het is de vraag waar de toekomst van Ethereum PoW ligt. Dat komt omdat in de belangrijke sectoren DeFi en NFT’s projecten en ontwikkelaars uitsluitend vertrouwen op het “nieuwe” Ethereum met PoS als protocol en ETHW principieel niet ondersteunen.

Conclusie: Kan ETHW concurreren met Ethereum?

Ethereum Proof-of-Work meldt dagelijks nieuwe toevoegingen aan het ecosysteem via Twitter – maar waar ETHW zich in de praktijk moet positioneren is onduidelijk. Het huidige Ethereum daarentegen presenteert zich als stabiel en is volgens de meeste deskundigen de enige versie met realistische toekomstperspectieven.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*