Ethereum-uitvinder Buterin in hevige strijd met Ripple-gemeenschap

De crypto scene is getuige van een ruzie op Twitter die popcorn waard is. Vitalik Buterin, uitvinder van Ethereum (ETH), is verwikkeld geraakt in een geschil met Ripple (XRP) dat felle antipathieën tussen beide kampen aan het licht brengt.

Ripple (XRP) roept ook herhaaldelijk op tot solidariteit van de crypto-industrie in zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Van Ethereum (ETH) valt dat echter in ieder geval niet te verwachten, zoals een scherpe ruzie op Twitter momenteel aantoont. Vitalik Buterin, de mastemind bij Ethereum, schreef dat XRP twee jaar geleden zijn moreel al had verloren. Op dat moment had Ripple zich in een officiële blogpost uitgesproken tegen Bitcoin (BTC) en ETH. In de tekst, die sindsdien is verwijderd, zei Ripple dat Ethereum en BTC eigenlijk onder controle van China stonden. Dit was een verwijzing naar het aanzienlijke aandeel van Bitcoin-mijnwerkers en ETH-mijnwerkers in China.

Maar de kritiek van Buterin op XRP en Ripple viel niet in goede aarde bij het andere kamp. CTO David Schwartz sprong in de ring voor Ripple. Eerst bespotte hij de Ethereum gemeenschap als één die straf eist voor andere projecten die niet volledig geloven in het ETH verhaal. Dit moet men weten: In het geschil met de SEC draait een cruciaal onderdeel om de zogenaamde “Hinman speech”. In 2018 had SEC-bestuurslid William Hinman ETH een vrijbrief gegeven voor regelgeving – een voorrecht dat Ripple ook claimt voor XRP.

Schwartz gaat met plezier verder en vergelijkt Ethereum met eBay. ETH mijnwerkers zijn eigenlijk aandeelhouders. Omdat eBay, dat aan de beurs genoteerd staat, winst maakt met veilingen en prijsoorlogen. Er gebeurt niets anders met Ethereum, waar mijnwerkers ook hun inkomsten halen uit transactiekosten. Schwartz vindt veel applaus voor zijn vergelijking onder XRP voorstanders, die wijzen op extreem hoge transactiekosten. Ook wordt de Ethereum Foundation met Buterin aangevallen, die moet worden gezien als een verzameling managers en daardoor lijkt op een aandelenvennootschap.

Conclusie: Als twee ruzie maken… Rendement tussen ETH en XRP

In de SEC-procedure moet Ripple blijven vrezen dat XRP naar Amerikaans recht als effecten zal worden aangemerkt. Ethereum gelooft dat dit gevaar sinds 2018 is afgewend door de “Hinman speech”. Wanneer de crypto-beroemdheden van beide projecten publiekelijk sparren en hun volgers zich haasten om hen op Twitter te steunen, heeft dit zeker een amusementsfactor wanneer het van buitenaf wordt bekeken. Maar het toont ook aan dat de zenuwen – vooral bij Ripple – gespannen zijn en dat er in plaats van fundamentele solidariteit, diepgewortelde antipathieën worden gekweekt.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*