Comdirect en Onvista bieden klanten nu nieuwe Solana en Cardano ETP’s aan

Solana (SOL), Cardano (ADA) en verschillende andere populaire cryptocurrencies zijn nu gemakkelijk toegankelijk als ETP’s voor klanten van de Duitse banken Comdirect en Onvista. Vanuit fiscaal oogpunt is er echter een addertje onder het gras.

Met de massale adoptie van Bitcoin en Co, hopen sommigen in de crypto-industrie ook op klassieke banken. Als zij hun klanten in staat stellen te handelen in populaire cryptocurrencies, kan een toestroom van kapitaal worden verwacht, zo is de gedachte. Ook om die reden is een recent persbericht interessant. Volgens haar breiden Comdirect en Onvista hun cryptodivisies uit. in samenwerking met Valour Inc. komen er nu een aantal nieuwe crypto ETP’s in de portefeuille van de twee Duitse banken. Naast de vlaggenschipproducten voor Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) gaat het om zeven andere altcoins.

ETP’s worden hier ook opgesteld voor Cardano (ADA), Solana (SOL), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX), Cosoms (ATOM), Enjin (ENJ) en Uniswap (UNI). ETP’s staan voor minder gereglementeerde exchange traded products, die net als verwante ETF’s en ETN’s op beurzen worden verhandeld. De samenwerkingspartners Comdirect, Onvista en Valour adverteren met vergoedingen die dicht bij nul liggen. Voor Valour spreekt hoofd verkoop Marco Infuso van een huidige “crypto winter” en suggereert dat de huidige lage prijsniveaus een goed moment zijn om in de crypto handel te stappen.

We willen ons niet verder verdiepen in de discussie over beleggingsstrategieën en welke plussen en minnen de geselecteerde cryptocurrencies afzonderlijk met zich meebrengen. Want wat voor u als belegger in ieder geval belangrijker is, is dat u met ETP’s in een soort “belastingval” terechtkomt. Rechtstreeks aangehouden Bitcoin en andere cryptocurrencies worden in de Duitse belastingwetgeving nog steeds geïnterpreteerd als particuliere verkooptransacties. Dit betekent dat dergelijke activa belastingvrij zijn na een houdperiode van één jaar en dat bijgevolg ook eventuele winsten belastingvrij zijn. In het geval van ETP’s is echter vermogenswinstbelasting van toepassing, en 25 procent belasting is verschuldigd over winsten boven het belastingvrije bedrag van 801 euro per jaar. Daarom is voor Duitse cryptobeleggers rechtstreeks beleggen in Bitcoin en Altcoins van Cardano tot Solana fiscaal gezien eigenlijk altijd aantrekkelijker dan de omleidingen via ETP’s.

Conclusie: Crypto ETP’s zijn handig, maar niet de ideale oplossing

Comdirect heeft ongeveer drie miljoen klanten, en Onvista is een hecht merk. Hun nieuwe ETP-aanbiedingen voor crypto zijn in dit opzicht zeker een stap voorwaarts. Maar als je het goed uitrekent, zul je willen investeren in Bitcoin, Ethereum en andere altcoins via een grote, gerenommeerde cryptobeurs om te profiteren van belastingvoordelen. Binance of eToro, bijvoorbeeld, worden hier aanbevolen, die beide ook de handel met euro’s ondersteunen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*