Ethereum: Upgrade Shapella is live – intrekking van geklokte ETH mogelijk

Gisteren, woensdag, ging de upgrade Shapella (ook bekend als Shanghai) zoals gepland live op Ethereum (ETH). Nu kan ETH die beschikbaar is gesteld voor staking eindelijk weer worden ingetrokken.

Door de Shapella-upgrade te activeren, heeft Ethereum (ETH) de langverwachte optie gecreëerd om munten die voor staking zijn gedeponeerd, op te nemen. De update, ook bekend als Shanghai, was in voorbereiding sinds Ethereums protocolwijziging “The Merge” in oktober 2022. De achtergrond hiervan is dat Ethereum sinds eind 2020 de mogelijkheid had geboden om ETH te staken als onderdeel van de aanloopfase voor “The Merge” – maar het opnemen van deze tokens werd geblokkeerd en is nu pas weer ingeschakeld. Ongeveer 15 procent van alle ETH met een marktwaarde van 34 miljard US dollar was vanaf de deadline van gisteren “geparkeerd” in staking. Daarom hebben de analisten van Glassnode in een gedetailleerd rapport onderzocht of Shapella niet zou kunnen leiden tot sell-offs en zo de prijscurve van Ethereum zou kunnen beïnvloeden.

Glassnode gaat ervan uit dat de eigenaars van maximaal 170.000 van de 18 miljoen ETH die zijn ingezet, nu van plan zouden zijn om ingezette Ethereum en inzetbonussen om te zetten in cash. Daar zou rekening mee gehouden moeten worden: Slechts ongeveer 50 procent van de ETH opgeslagen in staking pools zijn momenteel meer waard dan toen ze werden gestort. Dus voor een groot deel van de ETH stakers is de directe prikkel om het staken te beëindigen al weg. Glassnode herinnert er ook aan dat gestake Ethereum al vóór de Shapella-upgrade kon worden omgezet in liquiditeit door aanbieders zoals Lido Finance met behulp van gewrapte tokens. Bovendien werd vastgesteld dat deelnemers aan ETH Staking heel vaak extra Ethereum hadden gestort in de afgelopen 28 maanden en dus waarschijnlijk langetermijninvesteringsstrategieën nastreefden.

Glassnode concludeert dat de prijscurve van Ethereum waarschijnlijk niet veel zal reageren op Shapella. Dit is in overeenstemming met de realiteit: Ethereum steeg in feite met ongeveer 2 procent in prijs in de afgelopen 24 uur met hoge handelsvolumes. De markten absorbeerden gemakkelijk de eerste ETH, die uit de staken werden gehaald en verkocht. De datadienst Etherscan telde donderdagochtend ongeveer 80.000 ETH, die al uit de staking waren gestapt.

Conclusie: Ethereum optimistisch na upgrade Shapella

Belangrijk voor Ethereum-beleggers: wie ETH heeft gestackt via Lido of cryptobeurzen als Binance en Coinbase moet contact opnemen met de respectievelijke provider om na te gaan hoe opnames worden afgehandeld na de Shapella-upgrade. Aangezien het Ethereum netwerk veel unstaking orders ontvangt, moet er rekening gehouden worden met wachttijden. Dit heeft ook het (beoogde) effect dat ETH en staking bonussen die nu voor verkoop bedoeld zijn, niet in clusters op de markt worden gebracht, maar dat dit momentum over de komende dagen en weken wordt uitgesmeerd. De feiten en verwachtingen van de Shapella-upgrade samengenomen, is de huidige conclusie dat de vrees dat de prijscurve van Ethereum onder Shapella en de verkoop zou kunnen lijden, niet is uitgekomen. ETH houdt stand en de ontwikkelaars richten zich nu op de komende update in de richting van Ethereum 2.0, waarbij de capaciteiten in het ecosysteem massaal moeten groeien door sharding.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*