Ethereum vooruit op “The Merge”: Aantal geklokte ETH is verdubbeld in een jaar

Ethereum 2.0 staat voor de deur, met “The Merge” die over ongeveer vier weken van start gaat. De steun voor de fundamentele upgrade blijkt ook uit het gestaag toenemende aantal geklokte ETH.

Met “The Merge” voor Ethereum (ETH), verwacht de crypto scene een grote gebeurtenis rond 15 september. Ethereum, de onbetwiste tweede belangrijkste wereldwijde cryptocurrency, zal dan zijn protocol veranderen en zo de basis leggen voor toekomstige levensvatbaarheid. De weg naar “The Merge” begon in december 2020, toen een testnetwerk voor Ethereum 2.0 werd gelanceerd met de Beacon Chain. Om ervoor te zorgen dat het onder realistische omstandigheden werd gelanceerd, werd de gemeenschap op voorhand opgeroepen om ETH in de Beacon Chain te storten. Delphi Digital laat nu op Twitter zien hoe het aantal ETH in de bakenketen sindsdien is gegroeid.

Alleen al in de laatste twaalf maanden zijn de Ethereum holdings in de Beacon Chain verdubbeld tot ongeveer 13,3 miljoen, wat neerkomt op ongeveer 11 procent van de totale ETH holdings. Vanuit het oogpunt van investeerders was en is de Beacon Chain interessant voor hun ETH omdat ze beloond worden met een jaarlijkse rente tot 10 procent via staking. Staking in de Beacon Chain is de anticipatie op de protocol verandering van proof-of-work naar proof-of-stake en komt ook in het Ethereum mainnet met “The Merge”. Er is echter een addertje onder het gras voor de gestakede ETH in de bakenketen: ze worden daar permanent gestort en kunnen tot nader order niet meer worden teruggetrokken. De Ethereum Foundation verduidelijkt nu ook dat zelfs met “The Merge” toegang tot de opgeborgen ETH in de bakenketen nog niet weer is toegestaan, maar dat dit pas zal gebeuren na een latere “Shanghai” update.

Parallel daaraan geeft de Ethereum Foundation nadere uitleg over de verkeerde informatie die is verspreid over “The Merge”. Er wordt vaak gezegd dat “The Merge” de Ethereum transactiekosten drastisch zal verlagen. Dit is net zo vals als de veronderstelling dat “The Merge” de snelheid en capaciteit van de ETH blockchain aanzienlijk zou verhogen. Ethereum 2.0 stevent af op al deze beoogde verbeteringen, maar die zullen slechts geleidelijk worden bereikt met verdere updates. ETH-uitvinder Vitalik Buterin had in januari al sterk gewaarschuwd tegen valse verwachtingen omtrent “The Merge”. Vanuit zijn oogpunt betekent “The Merge” ongeveer 60 procent van de weg naar een Ethereum 2.0, en volgens Buterin zal het waarschijnlijk nog enkele jaren duren voordat het compleet is.

Conclusie: “The Merge” zal een mijlpaal zijn voor Ethereum – maar verwachtingen deels overdreven

In vergelijking met de cryptomarkt als geheel heeft Ethereum deze zomer een bovengemiddelde prijsontwikkeling laten zien en dit momentum wordt terecht toegeschreven aan “The Merge”. Blijkbaar beseffen echter niet alle beleggers dat het startsein voor Ethereum 2.0 als historisch kan worden bestempeld, maar dat het aanvankelijk weinig merkbare gevolgen zal hebben voor de dagelijkse gang van zaken in het ETH-ecosysteem. Bij investeringen in Ethereum is het daarom belangrijk om af te wegen in hoeverre “The Merge” al is ingeprijsd – en of men betrokken wil raken bij een investering die mogelijk op de middellange termijn moet worden begrepen met de tijdshorizon van verdere belangrijke upgrades voor een moderne Ethereum 2.0.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*