Facebook Weegschaal lanceert in januari als Stablecoin voor US-dollars

Onlangs was het stil geworden rond Facebook Weegschaal, het grootschalige project van een nieuwe, stabiele cryptomunt. Nu meldt de Financial Times dat Facebook Libra in januari wordt gelanceerd, zij het aanvankelijk met enige beperkingen.

Toen de geruchten over Facebook Libra in de zomer van 2019 omsloegen in een officiële presentatie van het project, waren de reacties snel en heftig. Monetaire autoriteiten over de hele wereld rommelden tegen de plannen van een privéconsortium onder leiding van Facebook om een eigen crypto-currency, Weegschaal, op te richten. De angst voor het ondermijnen van de staatsmonopolies leidde tot het dreigen met een verregaande regulering van Facebook Weegschaal. Maar ondanks alle theatrale donder, is Facebook Weegschaal nu klaar voor de lancering in januari 2021, schrijft de Financial Times. Verwijzend naar drie mensen die bekend zijn met het project, meldt de krant dat Facebook Libra in eerste instantie zal beginnen als een 1:1 Stablecoin gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, met de VS en Latijns-Amerika als eerste doelwit.

Facebook Weegschaal nieuws nog niet bevestigd

Volgens de Financial Times is de exacte startdatum van Facebook Libra afhankelijk van de Zwitserse toezichthoudende autoriteit voor de financiële markt (Finma), die de Zwitserse toezichthoudende autoriteit is in het registratiehoofdkantoor van het consortium. Finma gaf geen commentaar op de status van het registratieproces. Ook Facebook Weegschaal heeft de goedkeuring niet ontkend of bevestigd. De krant verwijst naar het nieuwe hoofd van het consortium, Stuart Levey , die het tempo bepaalt. Levy heeft een achtergrond als advocaat voor grote banken en in de politiek, onder meer als Amerikaanse plaatsvervangend secretaris voor de strijd tegen het terrorisme en de financiering ervan. Deze ervaring kan helpen de bezorgdheid van Finma en andere autoriteiten weg te nemen.

Ondertussen is de Wallet Novi, ontwikkeld voor Facebook Libra, ook klaar voor gebruik, volgens de Financial Times. De Novi is ontworpen om gebruikers te voorzien van een identiteitscontrole (KYC), een kritische component in het overtuigen van de belastingautoriteiten van de wettigheid van Facebook Weegschaal.

Startfase van Facebook Weegschaal en wat komt hierna?

In april 2020 had Facebook Weegschaal zijn oorspronkelijke concept gedeeltelijk gewijzigd en was het niet meer nodig om de Altcoin te koppelen aan een mandje met valuta. In plaats daarvan worden er verschillende Facebook Weegschalen gecreëerd die gekoppeld zijn aan regionale reservevaluta’s en dus meer doen denken aan CBDC’s (https://block-builders.de/facebook-libra-aendert-konzept-und-rueckt-naeher-richtung-cbdc/). Volgens het rapport is slechts een deel van de plannen uitgevoerd met de aan de Amerikaanse dollar gekoppelde Weegschaal en zullen er waarschijnlijk nog meer Facebook-weegschalen volgen. Er zijn blijkbaar nog steeds problemen met de goedkeuring van Wallet Novi in de afzonderlijke staten van de VS, die elk het groene licht moeten geven.

Conclusie: afgeslankte Facebook Weegschaal – beter dan niets?

De crypto-scene volgt de ontwikkelingen rond Facebook Weegschaal met grote belangstelling, omdat men hoopt dat het impulsen zal geven aan de gehele crypto-industrie. Als burgers eenmaal bekend zijn met het concept van digitale valuta en de bijbehorende portemonnee, kunnen ze ook investeren in Bitcoin en Co. Maar dit optimisme moet nog worden bewezen in de praktijk: zal Facebook Weegschaal zelfs de brede acceptatie vinden die het nodig heeft om succesvol te zijn? Of heeft het imago al zozeer geleden dat de brede massa van Facebook-gebruikers een oogje dichtknijpt bij de nieuwe munt? Facebook Weegschaal blijft voorlopig een spannend experiment.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*