Fantom (FTM): DeFi-ecosysteem nu nummer drie door geïnvesteerd kapitaal

In de DeFi ecosysteem rangschikking naar geïnvesteerd kapitaal, schuift Fantom (FTM) op naar nummer drie, en vervangt Binance Smart Chain (BSC). Wat maakt Fantom zo aantrekkelijk?

Verrassing in de DeFi divisie: De laatste gegevens van DeFi Llama laten zien hoe de marktaandelen verschuiven onder de zogenaamde “Ethereum killers”. De indicator hiervoor is het kapitaal dat in de respectieve ecosystemen is geïnvesteerd (total value locked, TVL). Fantom (FTM) heeft in de afgelopen zeven dagen als enige van de koplopers aantrekkelijke krachten ontwikkeld en staat nu, na een stijging van 65 procent, op iets minder dan 13 miljard US dollar. Zo haalt Fantom plotseling het Binance Smart Chain (BSC) ecosysteem in en neemt de derde plaats in. Ondanks de negatieve trends op de cryptomarkt, is de onbetwiste DeFi-leider Ethereum (ETH), waar ongeveer 155 miljard TVL bijna 60 procent marktaandeel betekent. Nummer twee blijft Terra (LUNA) met zijn focus op DeFi stablecoins, waar een goede 16 miljard TLV zijn verzameld.

Maar is Fantom’s stijging duurzaam, wat zit er achter de kale cijfers? De prijscurve van FTM begon zijn indrukwekkende opwaartse trend eind oktober 2021. De reden hiervoor werd aangehaald als een slim en uniek proces om deFi projecten naar Fantom te lokken. De inzet daar werpt steeds meer vruchten af. In het DeFi onder Fantom, zijn twee jonge projecten verantwoordelijk voor het kapitaal in hun richting. Multichain, als eerste, maakt het mogelijk om altcoins van verschillende blockchains snel en tegen lage kosten uit te wisselen via zogenaamde bridges. 0xDAO, op zijn beurt, als tweede, is een gedecentraliseerde crypto exchange (DEX) die rechtstreeks op FTM is gebaseerd. Een TLV van ruim 7 miljard dollar voor Multichain in combinatie met Fantom en 4,5 miljard TLV voor de DEX 0xDAO spreken duidelijke taal.

Op de BSC wordt de met 0xDAO vergelijkbare DEX Pancakeswap (CAKE) genoemd en komt tot vergelijkbare waarden in termen van TLV. Maar multichain speelt geen bijzondere rol in de Binance Smart Chain met iets minder dan 400 miljoen US dollar TLV. Dus op dit moment lijkt het vooral multichain te zijn dat Fantom onderscheidt van de concurrentie. Solid Swap staat ook in de startblokken voor Fantom, wat nieuwe methodes moet openen voor DeFi.

Conclusie: Fantom’s ecosysteem breidt zich snel uit, multichain is de drijvende kracht

De ervaring van 2021 heeft ons geleerd dat kapitaal voor DeFi snel weggaat van Ethereum naar waar de beste rendementen en voorwaarden lonken. In de momentopname slaagt Fantom er dus in een grote sprong voorwaarts te maken, maar vooral op basis van één enkel project, Multichain. Of de nieuwe rangschikking duurzaam zal blijken of dat de komende maanden verdere verschuivingen in termen van TLV voor leidende DeFi ecosystemen zullen brengen, is dus geenszins duidelijk. FTM profiteert momenteel in ieder geval aanzienlijk van het verschuivende machtsevenwicht en is in de afgelopen 24 uur bijna 20 procent gestegen.


U kunt Fantom kopen op Binance of FTX

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*