Solana, Polkadot, Cardano, Fantom en Telos: DeFi netwerken in vergelijking

In de concurrentiestrijd om gebruikers en toekomstige mogelijkheden nemen Solana (SOL), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Fantom (FTM) en Telos (TLOS) het tegen elkaar op. Wij vergelijken drie technologische parameters – met verrassende winnaars.

De cryptoscene bespreekt graag in detail welke altcoins kansen hebben om supersterren te worden in het snelgroeiende Decentralised Finances (DeFi)-segment. Vaak genoemd worden Solana (SOL), Cardano (ADA) en Polkadot (DOT), die zich hebben gevestigd in en nabij de top 10 van de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies. Uit het bredere veld van volgelingen vallen vaak de namen Fantom (FTM) en Telos (TLOS). Hier vergelijken we welke van de vijf altcoins echt heeft wat nodig is om een plons te maken in de toekomst, gebaseerd op drie cruciale technologische indicatoren. Met dank aan CodeX voor de gegevens.

Indicator nummer één is de transacties per seconde (TPS) die een netwerk kan verwerken en dus de capaciteit van de kaart. Kerncijfer nummer twee is de bloktijd, die aangeeft hoe lang het duurt voordat een nieuw blok naar de blockchain wordt geschreven. Dit is een maat voor de snelheid. De derde indicator in onze vergelijking zijn ondersteunde programmeertalen, die op hun beurt een impact hebben op hoe snel en hoe flexibel de ecosystemen van Solana, Polkadot, Cardano, Fantom en Telos zijn. Daar gaan we:

1. transacties per seconde (TPS): Solana (SOL) maakt gewag van ten minste 50.000 TPS, maar herhaalde netwerkonderbrekingen wegens congestie doen twijfel rijzen over de cijfers. Gegevensdiensten zoals Solana Beach tonen aan dat 300 TPS een realistisch cijfer is voor Solana. Voor Cardano wordt 257 TPS gemeten als de maximumwaarde. Voor Polkadot is volgens gegevens van Polkascan ongeveer 166 TPS het dagelijks leven; aanzienlijk hogere waarden zijn tot dusver alleen in tests bereikt. Fantom claimt een capaciteit van 10.000 TPS, maar haalt tot dusverre in de praktijk meer dan 10 TPS. Telos heeft in tests tot 10.000 TPS gehaald, onder reële omstandigheden is iets minder dan 1.000 TPS aangetoond.

2. Bloktijd: Ook hier zijn er vaak aanzienlijke verschillen tussen de theoretische waarden en de door de gegevensdiensten gemeten waarden. We verwijzen naar echte verifieerbare tijden en zien: Bij Cardano zitten er 20 seconden tussen nieuwe blokken, bij Polkadot is dat ongeveer 6 seconden. Echt snel zijn Fantom met een bloktijd van 1 seconde, Solana met 0,6 seconden en Telos met 0,5 seconden.

3. Programmeertalen: alleen Solana en Polkadot ondersteunen Rust rechtstreeks als programmeertaal. Cardano heeft zich gevestigd op Haskell en Fantom op Solidity. Telos heeft naast Solidity ook C++ rechtstreeks geïntegreerd. C++ wordt gebruikt sinds de jaren 1980 en speelt ook een belangrijke rol buiten de crypto-industrie. Daarom zijn er waarschijnlijk veruit de meeste programmeurs en ontwikkelaars voor C++ in deze competitie, maar zij richten zich niet noodzakelijkerwijs op slimme contracten en DApps. Solidity is hier de belangrijkste programmeertaal voor de crypto-industrie, omdat het ook de standaard is voor Ethereum (ETH). Rust krijgt steeds meer aanhangers, Haskell wordt meer als een nicheproduct beschouwd. Getest met standaard rekentaken is C++ de programmeertaal die verreweg de snelste resultaten oplevert. Rust volgt op de tweede plaats, Solidity en Haskell staan dicht bij elkaar op een gedeelde derde plaats.

Resultaat van de technologische vergelijking SOL, DOT, ADA, FTM en TLOS

Als er punten werden toegekend voor de etappewinnaar in elk van de drie disciplines, zou Telos (TLOS) de verrassende winnaar zijn. Telos scoort punten in alle parameters en laat zijn concurrenten achter zich. Solana en Polkadot presteren ten minste middelmatig op alle drie indicatoren. Cardano’s trage bloktijd is een groot minpunt, en Fantom’s achilleshiel is zijn weinige transacties per seconde. Het moet nog worden overwogen: Afhankelijk van de toepassing zijn de drie onderzochte indicatoren van verschillend belang en onze vergelijking heeft betrekking op de situatie in januari 2022. Bijwerkingen en externe ontwikkelingen kunnen de kernwaarden in de toekomst wijzigen.

Conclusie: Technologische praktijktekst voor DeFi-munten laat duidelijke verschillen zien

Opvallend is dat er voor vrijwel alle hier onderzochte DeFi-munten een kloof bestaat tussen de voorstelling die men zichzelf geeft en de feitelijke meetbare prestaties. Vooral in het geval van Solana (SOL) mag men zich afvragen of de snelle uitbreiding van het ecosysteem niet leidt tot een tendens om het netwerk voortdurend te overbelasten.

In het geval van Cardano zijn de zeer beperkte mogelijkheden voor slimme contracten al bekend sinds de Alonzo-upgrade. Polkadot daarentegen verliest momenteel om verschillende redenen aan kracht.

Fantom daarentegen groeit momenteel bovengemiddeld snel en FTM zou binnenkort de sprong kunnen maken naar de top 20 van de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies. Telos is daar nog ver van verwijderd, met slechts 150 miljoen US dollar aan marktkapitalisatie achter TLOS, wat neerkomt op ongeveer de 300e plaats in de crypto-ranglijst. Indien Telos erin slaagt meer bekendheid te geven aan zijn technologische troeven, zou de prijscurve van TLOS daar ook aanzienlijk van kunnen profiteren.


U kunt Telos kopen op Bitfinex en KuCoin. Alle andere cryptocurrencies zijn verkrijgbaar bij Binance en FTX.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*