Polkadot (DOT): Drie redenen waarom momentum verloren gaat

Begin november 2021 stond Polkadot (DOT) nog steeds op een historisch hoogtepunt. Maar sindsdien heeft Polkadot aan momentum verloren in de concurrentie met altcoins als Avalanche (AVAX). Wat is de reden hiervoor?

Ongeveer tien weken geleden verkeerde Polkadot (DOT) in een champagnestemming: de langverwachte veilingen voor zogenaamde parachains op Polkadot gingen van start en stuwden de prijs van DOT naar een all-time high van 55 US dollar kort daarvoor op 4 november. Maar daarna zette een gestage neerwaartse trend in de DOT in, waardoor de prijscurve daalde tot ongeveer 17 US dollar nu. In dezelfde periode bleven deFi concurrenten van Polkadot, zoals Avalanche (AVAX) of Fantom (FTM), prijsstijgingen voor zichzelf boeken. Waarom stagneert Polkadot’s prestatie dan?

1. De spil voor kapitaal en innovatie in de DeFi ruimte is nog steeds Ethereum (ETH). Daarom hebben andere ecosystemen bruggen ontwikkeld om hun netwerken compatibel te maken met die van Ethereum en ze aan elkaar te koppelen. Maar met Polkadot bestaat er geen directe brugoplossing naar Ethereum, wat DOT uitsluit van veel aantrekkelijke projecten.

2. Met de veilingen van Parachain wil Polkadot spannende projecten te gelde maken en aantrekken. Het concept wordt vaak omschreven als “blockchain to go”, aangezien projecten van derden virtueel netwerkcapaciteit huren en in ruil daarvoor kapitaal innen. Maar het eerste dergelijke parachainproject Moonbeam (GLMR) ging pas live op 11 januari 2022, toen de cryptomarkt al stagneerde. Om zeker te zijn, Moonbeam heeft sindsdien meer dan 1 miljoen transacties gemeld via Twitter en heeft op zijn minst een brug gemaakt voor Ethereum’s ERC-20 tokens. Maar in concurrentie met Avalanche, Fantom en anderen, is Polkadot laat met het uitbreiden van zijn ecosysteem.

3. DOT mist use cases. Beleggers verwachten dat Polkadot-klasse altcoins kunnen concurreren in de groeisectoren DeFi, NFT’s en blockchain gaming. De matige respons op de parachainveilingen en het uitblijven van nieuwe projecten kunnen de verwachtingen van het DOT echter niet inlossen. Naast Moonbeam is dus vooral Staking at Polkadot interessant, waar een jaarlijkse rente van 14 procent wordt nagestreefd. De inzet bereikt echter ook dergelijke niveaus bij concurrenten waar andere geldverslindende toepassingen parallel beschikbaar zijn.

Conclusie: Polkadot ondergaat de vuurproef

Deskundigen blijven de vooruitzichten van DOT op middellange en lange termijn als goed omschrijven. Met een sterke gemeenschap en toekomstbestendige technologie heeft Polkadot argumenten om de concurrentie te overleven. Sommigen hopen dat de lancering van Moonbeam een ommekeer en een inhaalrace voor Polkadot zal inluiden. Indien dit optimisme gerechtvaardigd blijkt, zou het huidige prijsniveau van DOT een goed moment kunnen zijn om in te stappen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*