Fantom (FTM) met een goede 200 procent plus in 2023 – dit zijn de redenen

De prijscurve van Fantom is met ruim 200 procent gestegen sinds de jaarwisseling. Hier leggen we uit waarom FTM het beter doet dan de hele markt. Eén reden: de Fantom stablecoin FUSD wordt nieuw leven ingeblazen.

Het was rustig rond Fantom (FTM) in 2022, met de DeFi-munt die worstelde met problemen van eigen makelij en de malaise op de cryptomarkten na het faillissement van FTX. Maar Fantom’s rally van iets meer dan 200 procent tot nu toe in 2023 trekt de aandacht voor FTM. Deskundigen wijzen op verschillende factoren die Fantom ruggensteun geven. De belangrijkste daarvan is de terugkeer van ontwikkelaar Andre Cronje naar FTM. Cronje is bekend in de cryptoscene als medeoprichter van niet alleen Fantom, maar ook van andere projecten zoals Yearn Finance (YFI). Hij had in maart 2022 zijn vertrek bij Fantom aangekondigd, maar is nu verrassend terug met een blogpost.

Daarin pakt Cronje direct het misschien wel grootste probleem van Fantom aan. In het ecosysteem werd begin 2022 een algoritmische stablecoin genaamd Fantom USD (FUSD) gelanceerd, die in principe zijn 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar moest garanderen via reserves in FTM. Maar het concept mislukte en FUSD crashte tijdelijk naar niveaus van 0,25 US dollar. Cronje deelt nu kort en direct mee dat FUSD zal worden opgeheven en vervolgens in een volwassen versie 2 opnieuw zal worden gelanceerd. Dit plan zal waarschijnlijk leiden tot financiële verliezen voor de meeste eigenaren van Fantom USD, maar het zal er ook voor zorgen dat oude lasten worden weggenomen.

In een thread op Twitter wees Cronje op nog meer punten die Fantom in 2023 aantrekkelijker moeten maken. Van bijzonder belang zijn hier de plannen om 15 procent van de inkomsten uit DApps automatisch naar de respectieve ontwikkelaars te laten vloeien. Later dit jaar zal het ook mogelijk zijn om toepassingen in het Fantom-ecosysteem te gebruiken zonder FTM te gebruiken. Cronje somt een tiental individuele maatregelen op die Fantom moeten helpen zijn vroegere kracht te herwinnen.

Conclusie: Fantom voelt ochtendlucht na terugkeer van sterontwikkelaar

De komende maanden zal blijken of de huidige opwaartse trend van Fantom duurzaam is. De terugkeer van Cronje heeft het blijkbaar mogelijk gemaakt om zelfs delicate kwesties zoals FUSD aan te pakken en verspreidt een gevoel van optimisme. Maar de liquidatie van Fantom USD wordt de eerste test voor de nieuwe koers. En de DeFi divisie, waarin FTM is ondergebracht, ondervindt constante en hevige concurrentie, waarbij Fantom zich moet meten met rivalen zoals Solana (SOL) of Polkadot (DOT).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*