Ripple: Kan uitspraak in LBRY-zaak de weg vrijmaken voor XRP op Coinbase?

Ripple (XRP) is al ruim twee jaar van alle toonaangevende cryptobeurzen in de VS geschrapt vanwege de rechtszaak tegen de SEC. Maar een ommekeer in de SEC v. LBRY zaak zou XRP kunnen helpen.

Ripple (XRP) zit in een lastige situatie: sinds de rechtszaak van de SEC tegen Ripple in december 2020 hebben cryptobeurzen besloten de handel in XRP voor hun Amerikaanse activiteiten op te schorten. Coinbase rechtvaardigde deze stap bijvoorbeeld expliciet met het juridische geschil tussen de SEC en Ripple over XRP. Momenteel gaan er echter steeds vaker en luider stemmen op die eisen dat Coinbase en Co. opnieuw nadenken en de handel met XRP hervatten. Deze eis is gebaseerd op een gedeeltelijke overwinning die werd behaald in een beroep in de SEC-zaak tegen LBRY.

LBRY had in november 2022 in de rechtbank een klinkende nederlaag geleden tegen de SEC en commentatoren vergeleken de zaak met XRP. Mede op aandringen van de onafhankelijke crypto-advocaat John Deaton ging de LBRY-zaak echter opnieuw in hoger beroep. Vervolgens beschreef Deaton in een interview dat de rechterlijke beoordeling van LBRY op één cruciaal punt was veranderd. Er werd verduidelijkt dat de aan- en verkoop van LBRY op secundaire markten niet onder de SEC-regelgeving valt. De rechtstreekse verkoop van LBRY door het projectteam blijft echter illegaal; in dit geval werd LBRY aangeboden op een wijze die vergelijkbaar is met effecten.

Dit kleine maar subtiele verschil wordt door Ripple-aanhangers geïnterpreteerd als dat cryptobeurzen de handel met XRP weer zouden kunnen toestaan, omdat dit secundaire markten zijn. Zelfs LBRY roept Coinbase via Twitter op om de recente uitspraak te overwegen en XRP opnieuw te noteren. Twitter-gebruikers zoals Mr. B XRP herinneren eraan dat Coinbase nog steeds een informatiepagina over XRP aanbiedt en in principe alleen maar op een knop hoeft te drukken om de handel met XRP weer toe te staan.

Conclusie: Zal XRP terugkeren naar Coinbase en Co, zelfs voor de uitspraak van de rechtbank?

Ripple CEO Brad Garlinghouse, evenals Coinbase en de SEC, hebben tot nu toe geen direct commentaar gegeven op parallellen met de LBRY-zaak. Coinbase is de bekendste cryptobeurs in de VS en is herhaaldelijk betrokken geweest bij juridische geschillen met de SEC. Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat het nu de leiding zal nemen voor XRP vanuit deze situatie. Ook de website XRP Relist, die automatisch de status van Ripple op cryptobeurzen uitleest, kan nog geen grote aanbieder vinden die handel met XRP in de VS mogelijk maakt. Het hoger beroep in de LBRY-zaak zou dus een goed voorteken kunnen zijn voor Ripple, maar zal waarschijnlijk niet leiden tot een vroege beurscomeback van XRP. We zullen moeten wachten op de uitspraak in de zaak SEC vs. Ripple, die uiterlijk in juni beschikbaar zou moeten zijn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*