FEI-protocol – DeFi-project na lancering in kritieke min

Op Paaszondag in het DeFi project FEI live en al wilde vieren zichzelf als een succes. Maar in plaats van een stablecoin op te zetten, zoals gepland, blijft de FEI steken op $0,80, ver verwijderd van een koppeling aan de Amerikaanse dollar.

Met de slogan “The Stablecoin for DeFi,” haalde Fei Protocol iets meer dan $1,2 miljard op in Ethereum (ETH) voor de lancering op paaszondag. Onder de geldschieters bevonden zich zowel particuliere investeerders als durfkapitaalbedrijven van illustere namen als Coinbase en Andreessen Horowitz. Het concept van FEI, in een notendop, is dit: Het gedeponeerde kapitaal moet ervoor zorgen dat de RDI altijd zeer dicht bij de referentiekoers van 1:1 ten opzichte van de Amerikaanse dollar wordt genoteerd. Als de prijs hiervan afwijkt, wordt ETH automatisch gebruikt om RDI terug te kopen en zo de prijs te corrigeren. Maar kort na de start van de handel greep het drama om zich heen, wat crypto-expert Jon Wu traceert op Twitter.

DeFi stalcoin FEI met ontwerpfout?

Volgens Wu werd FEI bij de start van de handel in principe onmiddellijk overtekend, waardoor de daadwerkelijk bedachte stablecoin meteen al aanzienlijke prijsschommelingen vertoonde. De transacties met FEI kunnen bijzonder goed worden gezien met Uniswap, waar extra liquiditeit rond FEI werd gecreëerd. Dit bracht zowel terugkoopmechanismen als kunstmatig verhoogde vergoedingen op de verkoop van RDI teweeg. Als gevolg daarvan zitten de houders van RDI met hun munten opgescheept of moeten zij deze met een aanzienlijke korting verkopen. In crypto-lingo worden dergelijke gebeurtenissen aangeduid als “Rekt” voor Game Over, en Wu ziet de situatie bij FEI ook als één grote Rekt.

Maar FEI Protocol wil het blijkbaar nog niet opgeven. Via Twitter zien mensen bij FEI het staken als een uitweg om de mechanismen te ondermijnen die FEI in moeilijkheden brengen. Of beleggers werkelijk betrokken raken bij het vrijgeven van RDI voor dit doel of er de voorkeur aan geven RDI te dumpen met verlies van waarde, is een open vraag.

https://twitter.com/feiprotocol/status/1379147662629380097

Conclusie: DeFi-risico’s – RDI als geheugensteuntje

Deskundigen herinneren in het drama rond FEI aan andere DeFi projecten zoals DEX Turtle of Meerkat Finance, waar de oprichters nu verdacht worden van fraude en exit scam. Bij YAM in augustus 2020 was het daarentegen een cruciale bug in de code die YAM in versie 1 in slechts 24 uur veranderde van vallende ster in shitcoin. Zonder de finale te kunnen voorspellen bij FEI: Het theoretisch overtuigende concept van een DeFi stablecoin is hier voorlopig in de praktijk in elkaar gestort. Daarmee komt de belangrijke waarschuwing weer naar voren, en niet alleen bij DeFi: Bij beleggen in crypto en vooral in nieuwe projecten is het roekeloos en dwaas om niet van tevoren je eigen onderzoek te doen. Trouwens, DYOR is hier de gebruikelijke afkorting, Doe Je Eigen Onderzoek.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*