Ripple (XRP): opwaartse trend ondanks hangende procedure met SEC

XRP, de cryptocurrency van Ripple, is de afgelopen week met een dikke 50 procent in prijs gestegen. De positieve trend is verrassend omdat Ripple in het defensief zit door een miljardenrechtszaak die is aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

De prijscurve van Ripple (XRP) heeft het sinds eind maart aanzienlijk beter gedaan dan de algemene markt. Van niveaus rond de $0,50 per XRP, staat Ripple momenteel op iets minder dan $0,90. Als we de jaarwisseling als referentiepunt nemen met een prijs van 0,21 dollar, is de prestatie van XRP nog indrukwekkender. Onder beleggers zijn er zeker verraste gezichten wat Ripple betreft – want met de miljardenrechtszaak die kort voor kerst door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission werd aangespannen vanwege XRP, zagen sommigen Ripple al aan het einde. Kan XRP weer hopen op duurzame steun?

De rechtszaak tussen de SEC en Ripple draait in de kern om beschuldigingen dat Ripple en haar bestuurders XRP hebben verkocht zonder goedkeuring van de SEC te vragen. De SEC wil bewijzen dat XRP als een effect (XRP) moet worden behandeld en dat Ripple dit ook voor kopers heeft verzwegen. Ripple op zijn beurt ziet XRP als in lijn met toonaangevende cryptocurrencies Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), die nog nooit zijn vervolgd door de SEC. Procedureel bevindt het eigenlijke proces zich nog in de schriftelijke voorfase. Daar wist Ripple een kleine overwinning te behalen en te bewerkstelligen dat individuele documenten voorlopig slechts zwart op wit worden toegelaten tot het bewijsmateriaal van de SEC. Dit werd onder de aandacht gebracht van voormalig officier van justitie en huidig advocaat James K. Filan via Twitter.

De e-mails in kwestie van Ripple’s CEO Brad Garlinghouse en mede-oprichter Chris Larsen tonen vermoedelijk aan dat ze zich al in het midden van de jaren 2010 zorgen maakten over de juridische status van XRP en dat ze daarom strategieën aan het bedenken waren. De SEC is ervan overtuigd dat Garlinghouse en Lauren ook privé aanzienlijk hebben geprofiteerd van de verkoop van XRP en eist in totaal minstens 1,3 miljard aan Amerikaanse schadevergoeding van Ripple. Blijkbaar acht de cryptomarkt de risico’s van een spectaculaire verdeling van Ripple en XRP nu kleiner dan ze maanden geleden waren.

Kortom: is XRP bezig aan een duurzaam herstel?

Een ander positief teken voor XRP had het nieuws kunnen zijn dat Ripple zich wil aansluiten bij de financiële dienstverlener Tranglo in Azië en daarmee weer een referentieklant zou hebben voor XRP als overbruggingsvaluta voor internationale geldtransfers. Sceptici, aan de andere kant, interpreteren de prijssprongen in XRP als een teken van speculatieve handel in een verhitte cryptomarkt. Wat duidelijk lijkt, is dat zolang de SEC en Ripple geen minnelijke schikking treffen, XRP aan de lijn zal blijven. In de VS hebben alle toonaangevende cryptobeurzen de notering van XRP geschrapt vanwege de risico’s op rechtszaken.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*