FTX faillissement: liquidatie kost 30 miljoen dollar per maand

Het faillissement van de cryptobeurs FTX van november 2022 is waarschijnlijk alleen een lucratieve business voor advocaten en consultants. Zij rekenden in februari ongeveer 30 miljoen US dollar voor hun diensten en het einde is nog niet in zicht.

Ongeveer 10 miljard US dollar aan klantenfondsen zijn getroffen door het faillissement van de cryptobeurs FTX en wanneer er op zijn minst gedeeltelijke compensatie zou kunnen komen, blijft in de sterren staan. Maar de advocaten, accountants en adviseurs die FTX behandelen dienen regelmatig hun rekeningen in. Uit de documenten die daartoe naar de rechtbank zijn gestuurd blijkt: in januari bedroegen de kosten voor de organisatorische afhandeling van FTX ongeveer 38 miljoen dollar en in februari Рde kortste maand van het jaar Р30 miljoen dollar.

De grootste post zijn de manuren. De topadvocaten van Sullivan & Cromwell, bijvoorbeeld, rekenen 2.165 US dollar per uur. Ontvanger John Ray heeft voor februari bijna 240 uur werk in de FTX-zaak gedeclareerd en rekent daarvoor 308.000 US dollar, wat neerkomt op een uurloon van iets minder dan 1.300 US dollar. De enorme kosten worden gerechtvaardigd onder verwijzing naar “een van de meest ingewikkelde zaken (…) in alle aspecten van het recht”. Momenteel zijn twee advocatenkantoren, twee adviesbureaus, een accountantskantoor en het team van curator Ray bezig met de overblijfselen van FTX.

Dit omvat een breed scala aan taken. Enerzijds worden de inspanningen voortgezet om de resterende activa van het FTX-imperium veilig te stellen. Anderzijds moeten documenten worden samengesteld voor de rechtbank en moet de communicatie met benadeelden worden gewaarborgd. Platforms zoals Xclaim hebben de handel in vorderingen tegen FTX geopend. Daar wordt 1 vordering van US dollar tegen FTX momenteel gewaardeerd op 0,19 US dollar. Tegenover de naar schatting 10 miljard US dollar aan verliezen als gevolg van de chaos bij FTX staat dus waarschijnlijk slechts 2 miljard US dollar aan waarde.

Conclusie: De afwikkeling van het faillissement van FTX wordt een miljoenengraf

Commentatoren in de VS herinneren zich de Enron-zaak, die een van de grootste economische schandalen werd als gevolg van boekhoudfraude en waarbij de liquidatiekosten in totaal ongeveer 700 miljoen US dollar bedroegen. Als men uitgaat van ongeveer twee jaar, die de FTX-zaak waarschijnlijk in beslag zal nemen, zullen de totale kosten waarschijnlijk vergelijkbaar zijn. Ondertussen blijft de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, onder huisarrest als hoofdverdachte in een strafzaak. Hij had zelf verklaard dat hij bijna geen geld meer had. Bankman-Fried hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd en de vooruitzichten om nog geld van hem terug te krijgen lijken uiterst gering.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*