FTX verhuist hoofdkwartier van Hong Kong naar de Bahamas

De cryptobeurs FTX beheert zijn activiteiten met onmiddellijke ingang officieel vanuit de Bahama’s en verhuist zijn hoofdkantoor uit Hongkong. De belangrijkste reden die wordt aangevoerd is de rechtszekerheid.

In termen van handelsvolume is de cryptobeurs FTX nu de vierde grootste aanbieder in zijn soort wereldwijd. De concurrentie houdt ook nauwlettend in de gaten hoe FTX zichzelf juridisch beschermt. Marktleider Binance, bijvoorbeeld, heeft de afgelopen maanden op veel plaatsen problemen gehad met toezichthouders en moest zijn aanbod en regels aanpassen. FTX, ondertussen, komt in het nieuws met de verhuizing van zijn hoofdkwartier van Hong Kong naar de Bahamas. FTX CEO Sam Bankman-Fried betoogde via Twitter dat de eilanden van de Bahama’s een van de weinige plaatsen zijn waar het (wettelijke) kader tegemoet komt aan de behoeften van de crypto-industrie.

Op de Bahama’s is eind 2020 zelfs een pakket wetten aangenomen dat de omgang met cryptocurrencies en cryptobeurzen regelt. FTX heeft zich volgens deze regels op de Bahama’s laten registreren, maar boekhoudkundig blijft zij zaken doen via de Caribische eilanden Antigua en Barbuda. De op de Bahama’s gevestigde bank Deltec was eerder al partner van FTX en blijft aan boord.

China’s cryptobeleid jaagt cryptobeurzen weg

FTX noch Bankman-Fried hebben veel commentaar gegeven op het vertrek uit Hongkong; op de website van FTX is de locatie van het hoofdkantoor gewoon stilletjes gewijzigd van Hongkong in de Bahamas. Waarnemers zijn er echter zeker van dat de strengere vervolging van cryptotransacties in China wereldwijd actieve bedrijven zoals Binance dwingt om op te treden. Vorige week nog kwamen er orders uit Beijing om de activiteiten van buitenlandse cryptobeurzen in China niet langer te tolereren en ook om de verantwoordelijken te vervolgen.

Een ander probleem met Hong Kong als locatie schijnt de strenge quarantainevoorschriften te zijn bij het binnenkomen van het land. Zakenmensen moeten bijvoorbeeld waarschijnlijk ook een quarantaine van drie weken in een hotelkamer uitzitten vanwege de Coronapandemie in Hong Kong. Bankman-Fried benadrukt gewoon dat de Bahama’s de Covid-tijden goed doorstaan en niet in quarantaine hoeven. Voor de frequente reizigers van FTX is zo’n situatie zeker een pluspunt.

Conclusie: zal FTX worden gevolgd door andere crypto-bedrijven op de Bahama’s?

Volgens berichten in de plaatselijke kranten wordt de verbintenis van FTX met de Bahama’s toegejuicht door de regelgevende autoriteiten aldaar. Met FTX pakt een groot bedrijf voor het eerst concreet de wettelijke regelgeving aan die speciaal voor de crypto-industrie is gecreëerd. Men verwacht een constructieve dialoog bij de praktische uitvoering. Tussen de regels door is er niet alleen het vooruitzicht van aanzienlijke belastinginkomsten, maar ook de hoop dat andere aanbieders FTX’s voorbeeld kunnen volgen. Wie weet: in de VS is in ieder geval de SEC momenteel hard aan het optreden tegen de crypto-industrie, wat anderen ook zou kunnen doen nadenken over de Bahama’s als een aantrekkelijke plek voor legale hoofdkantoren.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*