GameStop voorraad omhoog 115 procent – Reddit gebruikers leiden de markten

GameStop maakt een spetter in de aandelenmarkt: een bijna krankzinnige 115 procent omhoog op maandag, de voorraad viel toen terug. Daarachter zitten particuliere beleggers die op Reddit samenzweren om institutionele beleggers belachelijk te maken.

De traditionele beurzen beleven vandaag de dag een spektakel en laten zien hoe kwetsbaar ze zijn. De voorraad van GameStop, een Amerikaans bedrijf dat ook zijn winkels voor computerspellen in Duitsland heeft, dient als voorbeeld. GameStop was als gevolg van de Corona-crisis in een versneld tempo in moeilijkheden geraakt en de koers van het aandeel is ingestort. Maar veranderingen in het management zouden een ommekeer teweeg moeten brengen. Deze mengeling van gebeurtenissen verleidde institutionele beleggers tot een massale verkorting van de GameStop, d.w.z. tot het wedden op dalende prijzen. Nu komt echter het Reddit forum r/wallstreetbets in het spel: daar gingen particuliere beleggers akkoord met het “natmaken” van de zogenaamde beursprofessionals, om het maar eens ronduit te zeggen. Met gecoördineerde aankopen van GameStop aandelen, dreven ze de prijs op, wat op zijn beurt de short sellers dwong om posities met verlies te liquideren.

Alleen al op vrijdag zouden institutionele beleggers op deze manier een verlies van $1,3 miljard op hun posities in GameStop hebben genomen, en tegen januari 2021 zou dit spel op hen al een verlies van minstens $3,3 miljard hebben veroorzaakt. “Pump and dump” is wat effectenmakelaars noemen, zoals datgene wat hier is ontstaan voor GameStop op Reddit. Iedereen die naar de prijsgrafiek van GameStop voor januari kijkt, begrijpt dat de actie waarschijnlijk op 11 januari is begonnen, toen GameStop als gevolg van de verandering in het leiderschap op positief terrein is terechtgekomen. Institutionele beleggers houden vast aan prijsdoelen van rond de $20, althans voor een deel, en kwamen daardoor tekort.

Maar het momentum ging de andere kant op. GameStop stond aan het einde van de handel gisteren op een fabelachtige 88 US dollar, veroorzaakt door de aankopen van Reddit gebruikers. Geheel ontdaan spreekt Andrew Left of Citron Research bijvoorbeeld van een “angry mob” die zijn bedrijf ruïneert en wettelijk aansprakelijk zou moeten worden gesteld. In hoeverre zijn klacht kans van slagen heeft is volledig open. Duidelijke namen zijn in ieder geval niet gebruikelijk op Reddit.

Conclusie: GameStop – sommigen lachen, anderen vervloeken

Eén ding is duidelijk: de GameStop-voorraad heeft op dit moment niets te maken met een serieuze prijsstelling. Hier speculeert een nieuwe generatie privé-investeerders doelbewust tegen de grote huizen, die duidelijk niet voorbereid waren op een dergelijke aanval en nog geen defensieve strategie hebben gevonden. En wie weet: misschien nemen de Reddit-gebruikers wel nieuwe doelen aan met andere aandelen, aangespoord door hun staatsgreep rond GameStop. Ze waren immers in staat om met hun GameStop-verrassing te scoren wanneer short sellers van hen moesten kopen tegen kunstmatig opgedreven prijzen.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*