Goudprijs beleeft prijsdaling – Bitcoin als natuurlijk alternatief

De prijs per fine ounce goud staat sinds vrijdag onder druk en daalde van meer dan 1.800 US dollar tot ongeveer 1.700 US dollar. Tegelijkertijd is de Bitcoin (BTC) opnieuw naam aan het maken als waardeopslag en alternatief voor goud.

De economische gevolgen van de Coronapandemie komen nog steeds tot uiting in de prijsontwikkeling van belangrijke activaklassen. Dit wordt pijnlijk gevoeld door beleggers die zich met goud tegen inflatie willen beschermen. In de afgelopen vijf dagen is de troy ounce goud gedaald van een goede 1.800 US dollar tot 1.690 US dollar bij tijd en wijle en staat momenteel op een goede 1.700 US dollar. Tegelijkertijd is Bitcoin (BTC) – vaak “digitaal goud” genoemd – gestegen van ongeveer 40.000 dollar naar een goede 45.000 dollar.

Er zijn enkele voor de hand liggende redenen voor deze tegengestelde ontwikkelingen:

  • Een factor voor de daling van de goudprijs is waarschijnlijk de sterkte van de dollar. De waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro wordt momenteel immers versterkt door het feit dat de werkloosheid in de VS sneller daalt dan voorspeld. Dit wordt op zijn beurt gezien als een teken dat de VS het einde van hun lakse monetaire beleid naderen. Rentedragende activaklassen zoals staatsobligaties worden dus ook weer aantrekkelijker.
  • Goud wordt vaak verhandeld als een future en met een hefboom. Dit geeft prijsontwikkelingen hun eigen dynamiek, omdat handelaren verliezen moeten beperken. Deskundigen zoals Peter Brandt zien dit als de voornaamste reden voor de ongewoon sterke neerwaartse beweging van de goudprijs.
  • Lange termijn beleggers overwegen steeds vaker Bitcoin (BTC) in hun strategieën. Want hier schetsen de gegevens een duidelijk beeld, zoals Bitcoin-voorvechter Brian Lockhart opmerkt: Over een periode van tien jaar bezien staat goud als beleggingscategorie momenteel licht in het rood, maar in het afgelopen jaar was er sprake van een daling van 17 procent. Bitcoin daarentegen kan terugkijken op een plus van 280 procent in het afgelopen jaar en een ongelooflijke plus van 470.000 procent in tien jaar.

Met de slogan “Bitcoin is het nieuwe goud” rechtvaardigt met name de jongere generatie een verschuiving van reserves van fiat en goud naar BTC. Toen deze beweging in de herfst van 2020 de Amerikaanse majors bereikte, aangevoerd door MicroStrategy, begon de Bitcoin aan een rally die hem tegen april 2021 tot meer dan US$60.000 per BTC bracht.

Wat nu gebeurt, kan worden geïnterpreteerd als een situatie waarin beleggers hun strategieën moeten bijstellen. Dit komt doordat de invoersuccessen ook leiden tot economische groei in de eurozone en China, in combinatie met aanzienlijke inflatierisico’s. Beleggers vragen zich dus af: Is het nu al tijd om weer uit waardebewaarplaatsen zoals goud en Bitcoin te stappen en te vertrouwen op het beleid van de centrale banken, die inflatie als een tijdelijk verschijnsel interpreteren? Of is Bitcoin, met aanzienlijk grotere winstkansen dan goud, nog steeds een beleggingscategorie die in elke portefeuille thuishoort?

Conclusie: Zwak goud is een argument pro Bitcoin

Scoffers maken nu al grapjes dat goud in zijn marketing de slogan “analoog alternatief voor Bitcoin” zou moeten gebruiken. Het lijkt echter nog voorbarig om dat te doen. De prijs van BTC is de afgelopen dagen niet zo stabiel geweest als de cryptoscene had gehoopt. In de VS wakkeren onzekerheden over strengere belastingen en regulering van cryptocurrencies de twijfels aan die zich verspreiden naar Europa. Toch moet worden opgemerkt dat het imago van goud als veilige haven in onzekere tijden, dat decennialang is gecultiveerd, een krasje heeft opgelopen – en dat Bitcoin zich inderdaad begint te vestigen als alternatief.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*