Het einde van het gouden tijdperk van Ethereum staking? Dit is wat je moet weten!

De dagen van hoge rendementen bij het inzetten van Ethereum (ETH) lijken geteld. Er wordt steeds meer Ether ingezet om het netwerk veilig te stellen, en de rendementen van het inzetten dalen. Het jaarlijkse stakingrendement, dat onlangs nog 5% was, zal naar verwachting dalen tot 3% tegen het einde van het jaar en zou later zelfs onder de 1% kunnen komen.

Na een grote update van Ethereum afgelopen september schommelden de rendementen van het inzetten van Ether tussen 5% en 6%. Sindsdien is het percentage van Ether in omloop dat wordt ingezet gestegen van 11% naar bijna 20%. Deze maand zijn er rendementen van ongeveer 4,5% tot 5%.

Sommige onderzoekers voorspellen dat uiteindelijk de meerderheid van Ethereum zal worden ingezet. Als dat gebeurt, kan het rendement dalen tot onder de 1%, volgens Mike Silagadze, oprichter van het staking protocol ether.fi. “Niemand gaat inzetten voor 70 basispunten rendement,” zei hij. Dit zou protocollen dwingen om nieuwe manieren te vinden om het rendement te verhogen.

Eén zo’n innovatie zou het zogenaamde “restaking” kunnen zijn. Restaking stelt gebruikers in staat om hun ingezette Ether – met zogenaamde liquid staking tokens zoals Rocket Pools rETH – opnieuw te binden aan andere gedecentraliseerde toepassingen op Ethereum en andere blockchains. Dit proces heeft pas onlangs zijn debuut gemaakt via de Amerikaanse firma EigenLayer. “De staking ruimte is rijp voor innovatie en het Ethereum blockchain ecosysteem is constant in ontwikkeling,” zegt Darren Langley, CEO van Rocket Pool. “Eigenlayer dient als een uitstekend voorbeeld van hoe deze vooruitgang de potentiële beloningen voor stakers verder kan vergroten.”

Toch blijft de mogelijkheid bestaan dat stakers kunnen genieten van aantrekkelijke jaarlijkse rendementen, zelfs als Ethereum mainstream gaat. Dit komt omdat staking beloningen ook toenemen met netwerkactiviteit. “Beloningen kunnen weer stijgen als de netwerkactiviteit toeneemt, dus het is moeilijk te voorspellen waar ETH staking APY’s op de lange termijn zullen eindigen,” zegt Josh Fraser, medeoprichter van Origin Protocol.

Het valt nog te bezien of dalende opbrengsten mensen ertoe zullen aanzetten om hun Ether op een gegeven moment uit staking te halen. Sommige experts verwachten dat 25% van alle ETH tegen het einde van dit jaar wordt gestackt, een rendement van ongeveer 3%. En de veiligheid van het inzetten betekent dat het rendement heel laag kan worden voordat beleggers elders op zoek gaan naar rendement.

Over het algemeen kan gezegd worden dat Ethereum staking zich in een periode van transformatie bevindt. De dagen van hoge rendementen lijken voorbij, maar dat betekent niet het einde van staking. Nieuwe technologieën en concepten zoals restaking kunnen helpen om de aantrekkelijkheid van staking te behouden en tegelijkertijd de veiligheid en stabiliteit van het Ethereum netwerk te garanderen. Het blijft dus een spannende tijd voor iedereen die actief is in de Ethereum wereld.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*