IOTA: Stichtingshoofd Schiener is vol lof – maar basisprincipes ontbreken nog steeds

Bij IOTA raakt medeoprichter en stichtingshoofd Dominik Schiener steeds meer gepolariseerd. Terwijl Schiener IOTA de hemel in prijst, vragen investeerders steeds agressiever waar de beloofde ontwikkelingen zijn.

In betere tijden kon Dominik Schiener, medeoprichter van IOTA, als hoofd van de stichting rekenen op bijna onbeperkte steun van de gemeenschap. Maar de steun vertoont barsten, zoals blijkt uit een recente post van Schiener op Twitter. Daar prijst Schiener IOTA aan als perfect voor gebruik in de context van stablecoins en state-backed digital currencies (CBDC) en verwijst hij naar een markt van 5 biljoen US dollar die daar in de komende vijf jaar moet ontstaan. Maar in de commentaren hierop vindt Schiener niet langer alleen applaus, maar zou een goede helft van de panelleden het liefst een vervolg qua technologische ontwikkeling met IOTA willen. Enkele voorbeelden:

– Schiener gebruikt de term DLT (distributed ledger technology), wat decentralisatie impliceert. Maar de decentralisatie die al minstens vijf jaar voor IOTA is beloofd, laat nog steeds op zich wachten en Schiener vermijdt al geruime tijd om te praten over het bijbehorende project “Coordicide”. Dit is bedoeld om de centrale coördinator op IOTA’s Tangle netwerk af te schaffen. Voor CBDC’s kan dit zelfs onwenselijk zijn – maar voor serieus gebruik van IOTA in branches als Decentralised Finance (DeFi) is de centrale coördinator een no-go. Als de Coordicide aka IOTA 2.0 niet snel komt, kan dit het einde betekenen voor IOTA, denken sommigen en vragen dringend om een streefdatum.

– De officiële IOTA Firefly IOTA Wallet is vaak een probleemkind geweest. De mobiele versie verscheen maar liefst 17 maanden te laat in september 2022 – en Firefly Mobile mist nog steeds minstens één basisfunctie, namelijk staking. Ook dit kwam op Twitter op kritiek te staan in reactie op Schieners recente IOTA lofzang, waarin hij vroeg om een datum voor de integratie van de noodzakelijke functie. Elders heeft een Twitter-gebruiker het optreden van Schiener namens IOTA in deze context al bespot als een “roadshow door een dokter” en terecht opgemerkt dat een niet volledig functionele mobiele portemonnee Firefly een enorm obstakel is voor marktpenetratie voor IOTA.

– Natuurlijk mag het onderwerp slimme contracten, waar IOTA op mikt door de integratie van de standaard Ethereum Virtual Machine (EVM) module, ook niet ontbreken. Maar de EVM viert als eerste zijn debuut voor het ecosysteem bij het IOTA zijproject Shimmer (SMR). Daar was de EVM al beloofd voor 2022 – maar zit tot op de dag van vandaag vast in het testnet. Ook hier zwijgt Schiener.

Toen IOTA in mei 2021 communiceerde dat het geen tijdschema’s voor verdere ontwikkeling meer zou publiceren, was de kritiek hierop vrij stil. Maar meer dan twee jaar later zijn grote delen van de gemeenschap en investeerders het eeuwige “binnenkort”, “binnenkort”, “binnenkort” zat en voelen ze zich belazerd. Schiener wordt nu ook aangevallen als een “oplichter” en IOTA wordt vergeleken met bullshit. Het blijft opvallend dat de man van eind twintig niet eens reageert op vriendelijke vragen en zo in werkelijkheid alleen maar de geruchtenmolen voedt.

Conclusie: IOTA en Shimmer naar de zijlijn? Chef Schiener blijft optimist

We publiceerden deze maand twee reviews over het IOTA ecosysteem, die over Shimmer kun je hier vinden en die over IOTA zelf hier. Als Schiener nu op de bres wil springen voor stablecoins, die momenteel de krantenkoppen halen, lijkt dat voor kritische waarnemers eerder een poging om af te leiden van de werkelijke en urgente problemen in het IOTA ecosysteem.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*