Ripple (XRP) belast door inconsistenties in buybacks en beïnvloeders

Als onderdeel van de procedure van de SEC tegen Ripple (XRP) zijn onlangs ook e-mails van het cryptobedrijf openbaar geworden. Ze roepen vragen op over de afhandeling van influencers en buybacks.

Twee weken geleden had Ripple (XRP) gehoopt op de publicatie van documenten over de beroemde “Hinman speech” om verlichting te krijgen in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Maar deze hoop werd niet vervuld, in de interne SEC-documenten werden Ripple en XRP niet eens genoemd. Wat daarbij verloren ging, was dat Ripple zelf ook interne communicatie openbaar moest maken. Dit resulteert nu in twee velden waar Ripple er niet per se goed uitziet:

1. crypto-analist Darkhorse heeft op Twitter een discussie op gang gebracht over de vraag of Ripple geen grenzen heeft overschreden in de omgang met influencers om XRP te promoten. Documenten uit 2017 laten zien hoe Ripple CEO Brad Garlinghouse betrokken was bij marketingstrategieën voor XRP waarbij influencers betrokken waren. Darkhorse gaat ervan uit dat zij ook door Ripple werden betaald voor hun XRP-posts op sociale netwerken en labelde hun activiteiten niet als “reclame” of “gesponsorde posts”. Mr. Huber, ook een crypto-expert, weerspreekt dit echter op Twitter: In de e-mails van Ripple wordt niet gesproken over betaling voor influencers en er zijn geen winstverwachtingen voor XRP. Andere waarnemers wijzen erop dat influencers altijd zijn gebruikt door cryptoprojecten voor hun eigen doeleinden en dat Ripple daarom geen speciaal geval is.

De tweede streng, die in ieder geval ongemakkelijk is voor Ripple, gaat over XRP buybacks. Hier laat de interne communicatie van Ripple zien dat ze zich terdege bewust waren van mogelijke invloeden op de prijscurve van XRP. Ripple rechtvaardigt zijn XRP-inkoop in feite met het feit dat het het ODL-programma (On Demand Liqudity) ondersteunt, dat dient om het gebruik van XRP als overbruggingsvaluta acceptabel te maken voor klanten uit de financiële sector. Het Amerikaanse zakenblad Forbes had in april al bericht over inconsistenties in deze argumentatie, maar verwees toen naar de jaren vanaf 2021. De documenten die nu openbaar zijn geworden, dateren daarentegen uit 2020 en dus uit de tijd voordat Ripple officieel werd aangeklaagd door de SEC.

Dat de interne communicatie van Ripple over XRP niet bepaald wijst op een duidelijke scheiding van bedrijfsonderdelen, moet onomstreden zijn. Of dit ook gebruikt kan worden om pluspunten af te leiden die de SEC kan gebruiken als bewijs tegen XRP is een vraag voor juristen. Ripple’s chief legal counsel Stuart Alderoty heeft zich in ieder geval nog niet gemengd in de discussies, die momenteel golven maken op Twitter.

Conclusie: Ripple en XRP in het kruisvuur – wachten op uitspraak in SEC rechtszaak sleept zich voort

De prijscurve van XRP is grotendeels niet onder de indruk van de nieuwe details uit het reilen en zeilen van Ripple en dit spreekt voor het feit dat sommige dingen op Twitter worden gehypet. Aan de andere kant is het vooral Ripple’s afhandeling van XRP buybacks die een boemerang zou kunnen blijken te zijn, als het in feite minder te maken had met het ODL-programma dan wordt beweerd. De door de rechtbank bevolen vrijgave van de documenten is waarschijnlijk een teken dat ze zullen worden gebruikt in de argumentatie voor de uitspraak in de SEC versus Ripple zaak. Tot nu toe werd een uitspraak verwacht in juni en volgens de beschikbare informatie wordt deze al voorbereid. Hoe lang we moeten wachten is echter geheel aan de rechter, die nog geen duidelijke signalen heeft gegeven of ze Ripple of de SEC aan de winnende hand ziet.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*