Hoe werkt Bitcoin-mijnbouw?

Bitcoin mining is het proces waarbij nieuwe BTC worden gemijnd als beloning voor het bevestigen van transacties in de blockchain. We leggen methodes en details uit.

Bitcoin-mijnbouw speelt een centrale rol in de discussie over het energieverbruik van Bitcoin (BTC). China is begonnen met het verbieden van Bitcoin-mining en elders in de wereld gaan stemmen op om het nader te bekijken. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer BTC wordt gemijnd tijdens Bitcoin mining?

In de Bitcoin-blockchain worden transacties gevalideerd en ontgrendeld door miners. Om een nieuw blok te maken, moeten ze elk een complexe cryptografische puzzel oplossen. In de begindagen van Bitcoin was de concurrentie en de moeilijkheidsgraad hier nog laag en waren er kansen om de eerste te worden bij het genereren van een nieuw blok met behulp van een commodity PC. Dit is drastisch veranderd, bitcoin-mijnbouw kan alleen winstgevend zijn voor gespecialiseerde netwerkdeelnemers die goedkoop aan elektriciteit kunnen komen. Dit wordt bewezen door modelberekeningen.

Want bij bitcoin mining wint alleen degene die als eerste de puzzel in de vorm van een block hash oplost, de block rewards. Dit vereist een berekening die met vallen en opstaan wordt opgelost. Bitcoin-mijnwerkers zijn dus in voortdurende concurrentie en er wordt een beroep gedaan op enorme, energievretende computercapaciteit, die uiteindelijk verloren gaat. Voor een nieuw blok, sinds de Bitcoin-halvering van afgelopen mei, is er 6,25 BTC als beloning plus de transactiekosten van de overboekingen die in het blok zitten. In mei 2021 kunnen Bitcoin-mijnwerkers dus het equivalent van maximaal 300.000 dollar per nieuw blok voor zichzelf verwachten.

Bitcoin mijnbouw – hoe mee te doen

Zoals uitgelegd: Individueel Bitcoin delven vanuit huis is vrij hopeloos met je eigen hardware en alleen. Soms was cloud mining in zwang, maar hier deelden veel aanbieders niet de beloofde Block Rewards uit. Bitcoin cloud mining wordt daarom nu als dubieus beschouwd en wij raden het ook ten zeerste af. De situatie is enigszins anders bij mijnbouwpools, waar hardware aan elkaar is gekoppeld. Binance, bijvoorbeeld, biedt dergelijke mijnbouwpools aan. Hier kunt u verwachten beloond te worden naar gelang de computercapaciteit die u hebt bijgedragen. Maar dit model verandert niets aan het feit dat met Duitse elektriciteitskosten van ongeveer 30 cent per kWh plus aanschafkosten voor ASIC-computers, Bitcoin-mijnbouw vanaf locaties in Duitsland alleen winstgevend zal zijn als je geluk hebt.

Conclusie: Inzicht in Bitcoin Mining is nuttig

De technologische basis van BTC is de blockchain met Bitcoin-mining als een stimulans voor het leveren van rekencapaciteit. Maar het blijkt dat bitcoin ontginning alleen economisch zin heeft waar goedkope elektriciteit beschikbaar is. Het is dus nog steeds nuttig en aan te raden voor u als investeerder om de grondbeginselen van Bitcoin-mining te begrijpen – maar normaal gesproken moet u het proces overlaten aan gespecialiseerde Bitcoin-miners. Een Bitcoin-knooppunt particulier beheren is daarentegen nog steeds zinvol, en niet alleen vanwege uw interesse in technologie.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*