IOTA 2.0 zou dit jaar getest kunnen worden op Shimmer

Er wordt al jaren uitgekeken naar een gedecentraliseerde IOA 2.0. Het ontwikkelingswerk lijkt nu vergevorderd. Optimisten hopen op een test van IOTA 2.0 in 2024 bij het Shimmer zijproject (SMR).

Een fundamenteel probleem voor IOTA is dat het netwerk nog steeds niet zonder een centrale autoriteit kan. Hoewel de centrale coördinator afgelopen herfst is vervangen door een commissie, wordt deze gecontroleerd door de IOTA Foundation. Deze tekortkoming van niet-decentralisatie moet worden opgelost door IOTA 2.0, dat uiterlijk sinds 2016 in ontwikkeling is onder de projectnaam “Coordicide”. ID.IOTA heeft de voortgang op X geanalyseerd en samengevat:

– Volgens deze is IOTA Core als knooppuntsoftware voor netwerkpunten zover gereed dat een openbaar testnet voor “Coordicide” zou kunnen worden opgezet.

– IOTA 2.0 heeft echter ook een portemonnee, een verkenner, een softwarekit voor ontwikkelaars (SDK), een virtuele machine en andere componenten nodig om volledig operationeel te zijn.

– De ontwikkelaars willen blijkbaar een compleet pakket leveren voordat ze het publiek uitnodigen om te testen met IOTA 2.0. Volgens IOTA.ID is de kans groot dat het werk in de zomer wordt afgerond.

– De IOTA Foundation zelf kondigde in december 2023 aan dat er in Q1 2024 een testnet beschikbaar zou zijn en dat IOTA 2.0 dan geïntegreerd zou worden in het Shimmer zijproject (SMR).

– Realistisch gezien is IOTA 2.0 misschien mogelijk voor Shimmer dit jaar – maar ervaring met gemiste planningen zoals de huidige IOTA EVM leert ons om zeer sceptisch te blijven.

Shimmer (SMR) zou als IOTA zijproject het podium moeten zijn voor technologische innovaties in het ecosysteem, maar is in een voortdurende neerwaartse spiraal terechtgekomen en wordt momenteel lager verhandeld dan ooit tevoren in zijn geschiedenis. Of dit een geschikte omgeving kan zijn voor het grootschalige IOTA 2.0 project is een open vraag.

Conclusie: IOTA en decentralisatie – een droom die uitkomt?

“Doorbraken” in het ontwikkelingswerk aan IOTA 2.0 zijn keer op keer gemeld, maar er zijn geen tastbare resultaten. De documentatie van het ontwikkelingswerk, waar ID.IOTA voornamelijk naar verwijst, laat tenminste de interpretatie toe dat openbare testruns voor “Coordicide” deze keer binnen handbereik zijn. De stichting heeft echter veel vertrouwen verspild en de prijscurve van IOTA is gestagneerd, terwijl die van Shimmer volledig is ingestort. Om eerlijk te zijn: in deze situatie zal zelfs een IOTA 2.0 niet gegarandeerd aandacht trekken buiten de die-hard community.
  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*