IOTA als industriestandaard – vertragingen in decentralisatie

De IOTA Foundation is al jaren betrokken bij internationale organisaties om op verschillende gebieden als industriestandaard erkend te worden. Maar problemen bij de ontwikkeling van een gedecentraliseerde IOTA 2.0 vormen een obstakel.

IOTA is de afgelopen dagen uit de top 50 van meest gekapitaliseerde cryptocurrencies gevallen, ingehaald door veel jongere projecten. Vier jaar geleden behoorde IOTA nog tot de exclusieve club van de tien belangrijkste cryptocurrencies. Er is veel geschreven – ook door ons – over waarom het vertrouwen in IOTA heeft geleden en het momentum verloren is gegaan. Naast de smerige verhalen en publieke ruzies tussen de oprichters van IOTA, waren en zijn het nog steeds de herhaalde onvervulde beloften in de technologische ontwikkeling die IOTA gebruikt om zichzelf af te remmen. Het voortgangsverslag van de IOTA Foundation van november over haar inspanningen om IOTA-technologie op te nemen in officiële industriestandaarden is een sprekend voorbeeld van deze beoordeling.

Uiterlijk eind 2020 heeft IOTA een goede kans gezien om zelf en als onderdeel van industriestandaarden gecertificeerd te worden via de internationale organisatie Object Management Group (OMG). In 2021 begon de IOTA Foundation met onregelmatige tussenpozen voortgangsverslagen over dit onderwerp te publiceren, hier in januari en hier in april. IOTA had vol vertrouwen eind 2021 beloofd als streefdatum waarop haar verbintenis met de OMG officieel vruchten zou afwerpen.

Geen certificering als industriestandaard in zicht zonder IOTA 2.0

IOTA liaison Mike Bennett noemt nu in totaal tien onderwerpen waarin hij actief is bij de OMG. Dit zijn allemaal veelbelovende gebieden, zoals digitale identiteit, slimme contracten of digitale munteenheden, die de OMG belangrijk genoeg vindt om normen op te stellen. Maar er zit een addertje onder het gras voor IOTA: in de zomer van 2021 moesten fundamentele tegenslagen worden toegegeven bij de ontwikkeling van een gedecentraliseerde IOTA 2.0 (projectnaam Coordicide). Maar aanmeldingen bij de OMG moeten gebaseerd zijn op het IOTA 2.0 protocol, schrijft Bennett. Dit is logisch, omdat een gecentraliseerde aanpak niet haalbaar zou zijn met de OMG en haar leden uit industrie en onderzoek.

In de aanloop naar de OMG-vergadering van december wil Bennet nu geruststellen en formuleert hij vaag dat de “formeel genoteerde specificaties” voor IOTA 2.0 in “goede staat” zijn. Recente stappen in de ontwikkeling van een nieuw consensusmechanisme voor IOTA 2.0 zouden betekenen dat het protocol wellicht binnenkort aan de OMG zou kunnen worden voorgelegd. In gewone taal betekent dit echter ook dat de IOTA Foundation op dit moment nog niets concreets in handen heeft en dat nog minstens enkele maanden niet zal hebben, waarmee de eigen technologie een belangrijke rol zou kunnen spelen in de voortschrijdende certificeringsprocessen van de OMG.

Conclusie: Veel ophef over weinig met IOTA en industriestandaarden

Voorstanders noemen IOTA soms een “shit show” – we willen beleefd blijven. In 2021 publiceerde IOTA een hele reeks indrukwekkend klinkende voortgangsrapporten over haar werk in de OMG, waarmee de hoop werd gewekt op een op handen zijnde doorbraak als industriestandaard. Aan het eind van het jaar bleef alleen nog de imposant verpakte hint over dat met IOTA 2.0 alles zou komen zoals voorspeld. De situatie doet denken aan het geklungel met IOTA smart contracts, waar de cruciale kwestie van decentralisatie aka coordicide vaak verborgen zit in ondergeschikte clausules. Beleggers moeten gewaarschuwd blijven en er een gewoonte van maken tussen de regels door te lezen wanneer het om officiële aankondigingen gaat. Er is geen andere manier om erachter te komen waarom IOTA, ondanks alle goed klinkende krantenkoppen en proefprojecten, slechts is begonnen aan een geleidelijk verlies van belang. Dit kan alleen een halt worden toegeroepen als IOTA niet alleen dagdroomt over decentralisatie, maar ook resultaten levert die de markt (en de OMG) kan begrijpen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*