IOTA-baas Schiener beschuldigd van FUD – belangenverstrengeling als achtergrond

Dominik Schiener, medeoprichter van IOTA en hoofd van de stichting, wordt bekritiseerd omdat hij het LendeXe-project ervan beschuldigt niet serieus te zijn en tegelijkertijd het concurrerende Deepr-project promoot. Er is behoefte aan informatie.

Bij IOTA staan de eerste DeFi use cases in de coulissen te wachten – maar wat eigenlijk goed nieuws zou moeten zijn, verandert in een moddergevecht achter de schermen. Centraal hierin staat Dominik Schiener, uitgerekend medeoprichter van IOTA en als hoofd van de stichting een gangmaker in het dagelijks leven. Twittergebruiker IOTA_crypto vestigde de aandacht op het feit dat Schiener zich in chats met de gemeenschap eenzijdig opstelde ten gunste van het DeFi-project Deepr en tegelijkertijd waarschuwde voor de concurrentie van LendeXe. Het pikante hiervan is dat Schiener aan boord is van Deepr als consultant en er volgens zijn eigen informatie ook 10 miljoen US dollar privé geld investeert.

De kritiek op dit gedrag en Schieners pogingen om het uit te leggen vonden plaats in het Duitstalige IOTA Telegram-kanaal en wij hebben de relevante passages hier en hier gedocumenteerd. Wat duidelijk wordt is: Schiener gebruikt termen als “geldverslindend”, “giftig” en “onzin” om LendeXe uit te schelden. Maar wanneer de gemeenschap hem vraagt waarom hij zich zo sterk uitspreekt tegen LendeXe, blijven Schieners antwoorden vaag. Tegelijkertijd benadrukt hij dat Deepr is opgericht omdat het vertrouwen in LendeXe gering of helemaal niet gerechtvaardigd was.

Zowel Deepr als LendeXe willen binnenkort krediettransacties in het IOTA-ecosysteem brengen. Dit zal vermoedelijk in eerste instantie mogelijk zijn via de IOTA-dochter Shimmer (SMR), waar IOTA smart contracts binnenkort hun première zullen vieren. Het valt te verwachten dat Deepr en LendeXe dan zullen concurreren om gebruikers en verstrekt kapitaal. Vanuit dit perspectief is Schieners inzet voor Deepr zinvol voor hem persoonlijk – maar zou het hoofd van de IOTA Foundation zich niet neutraal moeten opstellen en externe projecten zoals LendeXe in principe moeten verwelkomen?

Conclusie: Het vertrouwen in IOTA-baas Schiener brokkelt af.

Dit is niet de eerste keer dat de 26-jarige Schiener, die in de IOTA-gemeenschap meestal gewoon “Dom” wordt genoemd, wantrouwen en tegenstand heeft gekregen. Nog vóór de lancering van Shimmer, bijvoorbeeld, waren er in augustus ernstige aanwijzingen dat de tokenverdeling was aangepast om een zakenpartner van Schiener tevreden te stellen. In september deed informatie over mogelijke handel met voorkennis bij IOTA de ronde en ook daar sloeg Schiener een ongelukkig figuur. In de laatste zaak Deepr vs. LendeXe kunnen de belangenconflicten van Schiener niet worden ontkend en is de agressieve toon die “Dom” aanslaat niet erg vertrouwenwekkend.

Toch zou Schiener nu in trek zijn als stichtingsvoorzitter, omdat de IOTA Foundation vanwege een gespannen financiële situatie massaal personeel moet ontslaan. Het lijkt zoals vaak het geval is met IOTA: wanneer men de officiële rekeningen in twijfel begint te trekken, duiken er eigenaardigheden op en verschijnt er een zwakzinnige Dominik Schiener, die gierig is met betrouwbare informatie en overal tegenstanders ruikt. Als gevolg daarvan gaan er steeds meer stemmen op in de IOTA-gemeenschap die Schiener wantrouwen en graag een nieuw gezicht aan het roer van de stichting zouden zien.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*