Ripple (XRP) krijgt steun van Amerikaanse blockchainvereniging in rechtszaak met SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission krijgt tegenwind uit de cryptoscene in haar rechtszaak tegen Ripple (XRP). De US Blockchain Association vreest dat een uitspraak in het voordeel van de SEC blijvende schade kan toebrengen aan de industrie.

Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staan al bijna twee jaar als tegenstanders voor de rechter, met een uitspraak die in de eerste helft van 2023 wordt verwacht. In de slotfase van het proces mengen zich verschillende indirect betrokken partijen; het Amerikaanse recht voorziet daartoe in de rol van “amicus curiae”, vertaald als “vrienden van de rechtbank”. De Blockchain Association of the USA had in september al een verklaring ingediend en volgt nu als “amicus curiae” in een andere brief.

In de brief stelt de vereniging dat de SEC de zogenaamde Howey-test verkeerd toepast. Deze test vormt in de VS de basis om te bepalen of een beleggingsmogelijkheid als “effect” moet worden aangemerkt en dus moet worden goedgekeurd. De SEC ziet dit als een gegeven voor XRP en wil daarom dat Ripple gestraft wordt voor de ongeoorloofde verkoop van zijn cryptocurrency. De Blockchain Association benadrukt daarentegen dat XRP (en ook andere altcoins) geen direct belang in een uitgevende onderneming als Ripple zouden kunnen betekenen, omdat de verkoop niet gepaard zou gaan met een (overdraagbaar) investeringscontract. Naast Ripple zijn ook altcoins als Stellar (XLM) en AAVE vertegenwoordigd in de vereniging, samen met grote cryptobeurzen als Kraken en beleggingsondernemingen als Grayscale.

Volgens een persbericht bekritiseert de voorzitster van de vereniging, Kristin Smith, ondertussen de SEC voor haar strategie van “regulering door handhaving”. De SEC heeft jarenlang nagelaten betrouwbare richtlijnen te geven over hoe een cryptocurrency moet worden behandeld. In plaats daarvan toont de rechtszaak tegen Ripple en XRP ook aan dat de SEC “verouderde normen” wil toepassen op “moderne en innovatieve technologie” en zo een gevaar wordt voor de crypto-industrie.

Conclusie: Ripple en XRP ervaren slimme solidariteit in geschil met SEC

De rechtbank in New York heeft al een aantal “amicus curiae” toegelaten die vanuit verschillende posities positieve ervaringen met XRP melden en de SEC bekritiseren. Voor het weekend werden nog meer aanvragen voor de status van “amicus curiae” ingediend, en proceswaarnemer Jeremy Hogan spot op Twitter al met het feit dat de SEC geen enkele van die medestanders kan verzamelen. Als belegger moet men echter het belang van pro-XRP opmerkingen van “amicus curiae” zoals de Blockchain Association niet overschatten. Dergelijke briefings aan de rechter moeten niet als bewijs worden beschouwd, maar als uitleg waarom één enkele rechtszaak verstrekkende gevolgen kan hebben. Voorlopig mag Ripple dus blij zijn met logisch onderbouwde solidariteit van de crypto-industrie, maar een vrijspraak voor XRP zit er nog niet in.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*