Ripple: particuliere beleggers in XRP vallen Amerikaanse effecten- en beurscommissie aan in de rechtszaal

In de rechtszaak van de US Securities and Exchange Commission tegen Ripple zijn het momenteel kleine stappen die de hoop voor XRP ondersteunen. Particuliere XRP-investeerders, in de rechtszaal vertegenwoordigd als “amicus curiae”, ontkennen de SEC-expertise.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vindt het steeds moeilijker om pluspunten te scoren in de rechtszaak tegen Ripple (XRP). Laatste voorbeeld: In een brief aan de rechtbank in New York betwijfelen particuliere XRP-beleggers via hun advocaat John Deaton of de SEC het principe van de cryptocurrency van Ripple goed begrijpt en beschuldigen ze de autoriteit ervan schade te veroorzaken door haar optreden. Tegelijkertijd is de SEC bedoeld als overheidsinstelling voor de bescherming van beleggers en voelt zij zich daarom verplicht om in te grijpen tegen Ripple en XRP.

XRP investeerders zijn toegelaten als “amicus curiae” in de SEC vs. Ripple rechtsstrijd, die al 22 maanden duurt. Deze status wordt door het recht van de VS verleend in rechtszaken waarbij belangen van derden in het geding zijn en zich overlappende gevolgen kunnen voordoen. Ripple heeft de afgelopen maanden steun gekregen van verschillende “amicus curiae”. Maar de groep particuliere beleggers valt op, omdat zij behoren tot degenen van wie eigenlijk verwacht zou worden dat zij de kant van de SEC zouden kiezen.

Maar zoals proceswaarnemer en advocaat Jeremy Hogan op Twitter opmerkt: XRP-beleggers noemen minstens 15 miljard US dollar aan verliezen door de actie van de SEC, bijvoorbeeld door de notering van XRP op Noord-Amerikaanse cryptobeurzen en de bijbehorende prijsverliezen. De SEC handelt “oneerlijk” en heeft bijvoorbeeld niet eens begrepen dat XRP wel degelijk als betaalmiddel wordt gebruikt. Bovendien zijn de XRP-investeerders het helemaal niet eens met de stelling van de SEC dat XRP verbonden is met een investering in Ripple en dat de altcoin daarom moet worden goedgekeurd als een “effect”. Zij zien XRP als vergelijkbaar met Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), waar de SEC op eigen initiatief afzag van regulering.

Conclusie: SEC geïsoleerd in de rechtszaak tegen Ripple (XRP)

De advocaten van de SEC beseffen misschien langzaam dat ze alleen staan in hun strijd tegen Ripple en XRP. De US Blockchain Association, commerciële XRP-gebruikers en nu ook particuliere investeerders hebben als “amicus curiae” de kant van Ripple gekozen en ook andere partijen, waaronder de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase, willen nog hun zegje doen. Ook al hebben “amicus curiae” slechts een aanvullende functie in de procedure – de afwezigheid van enige voorstander van het SEC-standpunt zou de autoriteit te denken moeten geven. In de eerste helft van 2023 wordt een rechterlijke uitspraak verwacht en er zijn steeds meer schattingen dat de SEC is vastgelopen in de kwestie van XRP.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*