IOTA-baas Schiener zaait verwarring met uitspraken over Shimmer (SMR)

Wordt het IOTA zijproject Shimmer (SMR) in de toekomst de hoofdzaak? Uitspraken van Dominik Schiener, voorzitter van de IOTA Foundation, zijn kennelijk verkeerd geïnterpreteerd en veroorzaken onrust onder beleggers.

Er is deze dagen veel opwinding in de IOTA gemeenschap en de aanleiding daarvoor is Dominik Schiener, die aan het hoofd staat van de IOTA Foundation. In een online discussie sprak Schiener zich uit over de toekomstperspectieven van IOTA en het zijproject Shimmer (SMR), en screenshots die op Twitter werden verspreid riepen vragen op. Had Schiener gezegd dat ontwikkelingswerk aan een gedecentraliseerde IOTA 2.0 geen prioriteit meer had en dat alle inspanningen op Shimmer moesten worden geconcentreerd? Is IOTA echt ten einde, zoals Twittergebruiker Moon Baklava de geruchtenmolen samenvat.

In werkelijkheid wilde Schiener blijkbaar de profielen van IOTA en Shimmer aanscherpen en mompelde hij ook termen als “rebranding”. In deze zinnen werd geïnterpreteerd dat bij een rebranding van het IOTA ecosysteem Shimmer de hoofdrol zou moeten overnemen. Maar Schiener bedoelde iets heel anders: met Shimmer, gelanceerd in september 2022, heeft IOTA nu een soort testnet waarin ook experimenten kunnen plaatsvinden. IOTA zelf moet het netwerk blijven waar ook overheden en industriepartners op vertrouwen. Dus de “gekke dingen” die plaatsvinden in de Decentralised Finance (DeFi) divisie moeten volgens Schiener hun plaats vinden bij Shimmer.

Aan de andere kant laat de laatste episode in het falende communicatiebeleid van Schiener duidelijk het onbehagen onder beleggers zien. De stelling die ook door IOTA-medeoprichter Sergey Ivancheglo (CFB) naar voren is gebracht, is dat IOTA faalt in de uitdaging om de onbeminde centrale coördinator in zijn netwerk te verwijderen en dat geldmakende activiteiten worden omgeleid naar Shimmer. Op dit moment wacht Shimmer echter nog op de integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) om daar slimme contracten te kunnen organiseren. En bij IOTA zelf vordert de jarenlang beloofde decentralisatie onder de werktitel “Coordicide” niet zoals gehoopt.

Conclusie: IOTA en Shimmer – een ongelijk paar

Of er genoeg ruimte is voor IOTA en Shimmer in de cryptoscene valt nog te bezien. Een zekere concurrentie tussen de twee projecten valt niet te ontkennen, en Shimmer kan tenminste punten scoren omdat het niet gebukt gaat onder de IOTA-schandalen van de afgelopen jaren. Maar de technologische ontwikkeling blijft nog belangrijker voor zowel IOTA als Shimmer. Dat het geduld van veel beleggers hier ten einde is, blijkt ook uit het tumult dat Schiener met afzonderlijke zinnen uitlokte.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*