Ripple (XRP): op 13 juni worden pikante documenten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) openbaar

De juridische strijd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple en XRP wordt op zijn vroegst in de tweede helft van juni beslist. Daarvoor moeten op 13 juni documenten over de beruchte “Hinman Speech” openbaar worden.

De grote rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) loopt al sinds december 2020 en een uitspraak wordt uiteindelijk al maanden verwacht. Maar nu hebben de twee partijen in de rechtszaak zich gezamenlijk verzekerd van een uitstel tot 13 juni voor de door de rechtbank bevolen publicatie van sappige SEC-documenten, zoals crypto-advocaat James Filan aankondigde via Twitter. Dit maakt ook duidelijk dat de procedure pas daarna kan worden afgeschoten, dus op zijn vroegst in de tweede helft van juni.

De controversiële documenten draaien om de “Hinman Speech”, waarin een SEC-bestuurslid Ethereum (ETH) in 2018 vrijpleitte van regulering. Ripple staat erop deze toespraak als bewijs te gebruiken en ook het oorsprongsverhaal openbaar te maken. De SEC had geprobeerd de publicatie te blokkeren met het argument dat Hinman privé had gesproken. Maar crypto-advocaat John Deaton memoreerde op Twitter dat er 63 gedocumenteerde interne SEC e-mails waren over het optreden vóór de toespraak en dat de toespraak zelf 52 keer werd herzien. Om dan te spreken van een privé mening is niet erg geloofwaardig, zegt Deaton.

Ripple wil de Hinman speech ook gebruiken om ervoor te zorgen dat XRP, net als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), wordt vrijgesteld van regulering door de SEC. De SEC daarentegen wil bewijzen dat XRP een gereguleerd effect is en illegaal werd verkocht door Ripple. Crypto-advocaat Jesse Hynes kan zich voorstellen dat de rechtbank in New York geen zwart-wit beslissing zal nemen, maar onderscheid zal maken tussen vroege XRP-verkopen en latere situaties. Inmiddels is het tot ver buiten de Amerikaanse cryptoscene duidelijk: de juridische status van XRP na de rechterlijke uitspraak zal een precedent scheppen en waarschijnlijk van invloed zijn op hoe de SEC omgaat met cryptocurrencies.

Conclusie: Bijna eindeloze zenuwenoorlog in SEC vs. Ripple (XRP).

De meeste proceswaarnemers geloven dat het toelaten van de Hinman speech en bijbehorende documenten als bewijsmateriaal Ripple in de kaart speelt. Veel opmerkelijke vertegenwoordigers van de crypto-industrie roepen de SEC op om toch duidelijke regels op te stellen voor Bitcoin en co. en te reguleren met gevoel voor proportie. Maar niemand kan vooruitlopen op een rechterlijke uitspraak, en het valt nog te bezien of cryptovriendelijke optimisten gelijk krijgen in SEC v. XRP of dat de autoriteit uiteindelijk de overhand krijgt.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*