IOTA bestuur uitgebreid – interne oplossing in plaats van beloofde beroemdheden

IOTA wilde nieuw elan in het spel brengen met prominente toevoegingen aan het stichtingsbestuur. Maanden na de aankondiging focust IOTA zich echter op interne oplossingen en blijft liever bij zichzelf.

Ongeveer zes maanden geleden maakte CEO Dominik Schiener van de IOTA Foundation mensen wakker met het nieuws dat hij externe expertise en beroemdheden in het managementteam zou brengen. Schiener zei toen echter in november 2023 dat de benoemingen voorlopig geheim moesten blijven totdat alles officieel was afgerond. Hoewel er nu twee nieuwe namen op de IOTA website zijn verschenen voor de Raad van Bestuur, zijn zowel Anja Raden als Jan Misselwitz al jaren verbonden aan de stichting.

We hadden ons in februari al afgevraagd waar de prominente versterking bij IOTA zat. Nu blijkt dat Dominik Schiener weer erg vol van zichzelf is geweest en zijn beloftes niet is nagekomen. DLTimes wijst er op X ook op dat de IOTA Foundation momenteel zonder onderzoeksdirecteur zit en qua personeel blijft krimpen. Schiener wilde naar eigen zeggen de voor IOTA belangrijke samenwerking met bedrijven aanzienlijk versterken met nieuwe collega’s van buitenaf.

Ook het project om de Ethereum Virtual Machine (EVM) te integreren in IOTA loopt niet soepel. Dit project, dat als prioriteit was aangemerkt, zou in het eerste kwartaal worden gerealiseerd, maar dat is niet gebeurd. De IOTA Foundation zegt nu dat de officiële lancering van de EVM dichterbij is dan de besloten soft launch in april. Dit betekent dat de EVM in juni geactiveerd zou kunnen worden.

De twee laatste ontwikkelingen zijn nauwelijks verrassend voor onafhankelijke experts. De lijst van vertraagde en mislukte IOTA-projecten is immers lang en strekt zich uit van het technologische niveau tot externe communicatie. Mensen zijn eraan gewend geraakt dat Schiener kritische vragen ontwijkt en dat IOTA partners en de gemeenschap afschrikt door onbetrouwbaarheid.

Conclusie: IOTA comeback een hopeloze onderneming?

Dominik Schiener is vrijwel de enige bestuurder van de IOTA Foundation volgens de statuten en het is onwaarschijnlijk dat Raden en Misselwitz, zijn nieuwe collega’s in het bestuur, hem zullen tegenspreken. Maar de kans om nieuwe contacten te leggen via bekende namen is duidelijk verkeken. Dit is ook niet onbelangrijk voor EVM bij IOTA, omdat zoveel mogelijk externe projecten daar moeten dokken. Het resultaat is een beeld waarin IOTA steeds verder achterblijft bij haar eigen verwachtingen en regelmatig op bijtende spot kan rekenen in de bredere cryptoscene.
  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*