IOTA: Decentralisatie steeds twijfelachtiger, zelfs voor 2022

IOTA werkt al minstens vijf jaar aan de overgang van een gecentraliseerd naar een gedecentraliseerd netwerk. Maar er zijn aanwijzingen: Zelfs in 2022 is dit nauwelijks te verwachten.

De moeilijkheden bij de IOTA om via het Coordicide-project de centrale coördinator in Tanglenet te verlaten zijn welbekend. De laatste publiek bekende streefdatum van 2021 voor een gedecentraliseerde IOTA werd deze zomer al terzijde geschoven. Maar zelfs 2022 is waarschijnlijk niet langer realistisch voor Coordicide bij IOTA – als men zorgvuldig analyseert wat Dominik Schiener, als hoofd van de IOTA Foundation, onlangs heeft gezegd over een gedecentraliseerde IOTA 2.0.

Schiener geeft nu toe dat een nieuw testnet voor IOTA 2.0 niet meer zal verschijnen in 2021. Dit betekent dat, zelfs als het tijdsbestek optimistisch is, een publiek testnet voor IOTA Coordicide met stimulansen voor debugging op zijn vroegst in de tweede helft van 2022 realistisch zou zijn. Het bestaande DevNet voor IOTA 2.0 heeft deze fase nooit gehaald. Als men nu de gebruikelijke periodes voor verdere tests en voorbereidingen voor zo’n grote upgrade als Coordicide optelt, die nodig zijn voor een lancering op het mainnet, dan zou 2023 voor IOTA 2.0 in zicht kunnen zijn – als er niet opnieuw fundamentele problemen in het ontwikkelingswerk opduiken. De IOTA Foundation kondigde in mei 2021 aan dat zij in het algemeen geen tijdschema’s meer zou publiceren.

Gecentraliseerde IOTA 1.5 als de laatste fase voor jaren?

Die-hard IOTA fans wijzen graag naar succesverhalen zoals de mogelijke integratie in het grootschalige EU-project EBSI om de positieve vooruitzichten te rechtvaardigen. Het is namelijk denkbaar dat decentralisatie helemaal niet gewenst is bij dergelijke politiek gewenste initiatieven en dat een centrale autoriteit blockchain-achtige netwerken controleerbaar moet maken.

Maar aan de andere kant is het ook duidelijk dat monetaire groeisectoren zoals DeFi en NFT’s als handelsobjecten voorspelbaar niet aantrekkelijk zijn voor een gecentraliseerde IOTA 1.5. De verhitte discussie hierover toen we een maand geleden de nieuw gestelde ontwikkelingsdoelen voor IOTA nader onderzochten, illustreert het probleem. Slimme contracten onder IOTA 1.5 kunnen misschien een optie zijn voor openbare toepassingen – maar zoals we weten, houdt vertrouwen op als het om geld gaat.

Overigens tonen de steeds luider wordende verzoeken op de (semi-)officiële IOTA-forums, bijvoorbeeld op Reddit of Twitter, om decentralisatie en een duidelijke streefdatum voor Coordicide aan dat zelfs positief ingestelde investeerders hun geduld aan het verliezen zijn. Sinds uiterlijk 2018 heeft de IOTA-leiding herhaaldelijk iets gezegd als “decentralisatie komt zeker volgend jaar”. Maar vervolgens leveren ze niet even betrouwbaar.

Conclusie: IOTA als cryptocurrency – moet dit idee gecorrigeerd worden?

In de afgelopen jaren heeft IOTA later gelanceerde projecten van Polkadot (DOT) tot Cardano (ADA) tot Solana (SOL) voorbij zien komen in termen van marktkapitalisatie en investeerders enthousiast zien maken. Hier worden gedecentraliseerde beginselen gevolgd en dit resulteert in gebruiksmogelijkheden die geld opleveren. Polemisch gezegd: IOTA verbruikt gestaag zijn leap of faith, en in het IOTA 1.5 systeem, dat geijkt is op centraliteit, is het onwaarschijnlijk dat IOTA internationaal een grotere rol zal kunnen spelen als cryptocurrency die geld waard is.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*