IOTA: Discussie over vrij zijn van fees laaide op

IOTA benadrukt altijd zijn principe van kosteloze transacties als een positief kenmerk. Nu stelt Charles Hoskinson, oprichter van Cardano (ADA), deze voorstelling van zaken in vraag en lokt zo een discussie uit.

Transactiekosten, bijvoorbeeld op Ethereum (ETH), belemmeren het gebruik van het ecosysteem voor kleinere acties door magnitudes van $20 en meer. Zelfs met Bitcoin moet soms 10 dollar per overschrijving worden verrekend als kosten. IOTA heeft zich altijd onderscheiden van dergelijke situaties, omdat transacties op Tanglenet vrij zijn van kosten en dit wordt ook duidelijk als een pluspunt naar voren gebracht in de externe presentatie. Een korte videoclip waarin Charles Hoskinson denkt dat IOTA gaat circuleren met een valse bewering komt dan ook als een verrassing. Hoskinson is een zwaargewicht in de crypto-industrie als medeoprichter van Ethereum (ETH) en oprichter van Cardano (ADA), en zijn portrettering van IOTA ontlokt een overeenkomstige hoeveelheid reactie:

Wat Hoskinson zegt over IOTA is dus dat transacties bij IOTA natuurlijk kosten met zich meebrengen vanwege stroom en hardware voor nodes, servers en meer. Bij IOTA, zegt hij, moet men zich afvragen of deze zullen worden geabsorbeerd door subsidies of inflatie. Nu, de IOTA gemeenschap staat bekend als controversieel, en dus doen Hoskinson’s opmerkingen op Reddit en Twitter brede kringen aan.

Zo gaf Hans Moog commentaar namens de IOTA Foundation: Hoskinson heeft “gratis” (feeless) verward met “gratis gebruik”. IOTA is zo aantrekkelijk dat node operators geen geld vragen voor hun dienst, zegt hij. In dezelfde geest draagt IOTA mede-oprichter David Sønstebø bij op Twitter: gratis betekent niet dat IOTA werkt zonder stimulansen.

Op Reddit wordt zelfs vermoed dat de opmerkingen van Hoskinson een zet zijn om IOTA te beschadigen als concurrent van Cardano. IOTA en Cardano zijn verbonden door samenwerking in de blockchainvereniging INATBA en er zijn geruchten dat de blockchain van Cardano compatibel zal zijn met IOTA’s Tanglenet.

Het feit blijft: In het huidige Tanglenet kosten transacties geen extra geld. Dit zal veranderen met IOTA 2.0, wanneer Mana wordt geïntroduceerd om transacties mogelijk te maken. Of Mana in IOTA een monetaire waarde zal ontwikkelen, valt in de praktijk echter nog te bezien.

Conclusie: IOTA krijgt verrassende kritiek van oprichter Cardano

Het is duidelijk dat Hoskinson een gevoelige snaar heeft geraakt bij IOTA, getuige de prominente reacties. Toch heeft Twitter-gebruiker ~C4Chaos de zaak eigenlijk al treffend samengevat toen hij het filmpje van Hoskinson online plaatste: Voor de gewone gebruiker – en dus ook voor u als investeerder – is IOTA in zijn huidige constructie vrij van kosten.


Open a Binance Account here and save 10% on fees for a lifetime.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*