IOTA: Eén portemonnee met enorme verkopen sinds januari – verdenking van handel met voorkennis

Een goede 40 Ti van IOTA zijn verkocht door een enkele portemonnee sinds het begin van het jaar. IOTA criticus “Buffy, the fudster” vermoedt handel met voorkennis. De gemeenschap vraagt zich af wat er precies gebeurd is.

In de IOTA gemeenschap, heeft criticus “Buffy, de fudster” meer vijanden dan vrienden. Haar bijtende, deskundige kritiek op de inhoud en de loopgravenoorlog van IOTA valt niet in goede aarde bij degenen die een positief en samenhangend publiek beeld van het project willen. Anderzijds heeft “Buffy, de fudster” tot dusver geen aantoonbare fouten gemaakt; integendeel, haar negatieve voorspellingen zijn reeds herhaaldelijk bevestigd. Nu zorgt een nieuwe coup van haar voor opschudding. Op Twitter wijst ze op het opvallende gedrag van een portemonnee die sinds het begin van het jaar een goede 40 Ti aan IOTA in geld heeft omgezet; de verkoop heeft ruim 10 miljoen US dollar opgebracht.

Natuurlijk zou dit op zich geen reden zijn om boos te worden. Maar “Buffy, the fudster” merkte verschillende details op die suggereren dat de eigenaar van de portemonnee voorkennis had van de IOTA stichting. Zo werd het verkooptempo een paar uur voordat werd besloten dat er extra tokens zouden worden gegenereerd bij het IOTA zijproject Shimmer (SMR) voor start-up financiering, massaal opgevoerd. Een tweede verdachte uitslag van IOTA verkopen vanuit de portemonnee in kwestie werd geïdentificeerd door “Buffy, the fudster” op het moment dat het hoofd van de stichting Dominik Schiener flirtte met aftreden.

Schiener heeft sindsdien tegenover de criticus verduidelijkt dat hij zelf niets met de portefeuille te maken had. Maar Schiener ziet ook de opvallende parallellen in de verkooptactieken van de Wallet met belangrijke gebeurtenissen bij IOTA voordat ze openbaar werden. Hij belooft de zaak te onderzoeken en op te helderen of de portefeuille kan worden toegeschreven aan een persoon in de IOTA stichting. Een ander detail van de portemonnee deed ook de wenkbrauwen fronsen: het deed laat mee aan IOTA’s staking evenementen – maar opnieuw, precies op het moment dat de IOTA Foundation zelf ook laat was met staking.

Een raadspelletje is nu begonnen in de gemeenschap. Is er immers een sluitende verklaring voor de wijze waarop de betrokken portefeuille onafhankelijk van voorkennis tot haar verkoopbeslissingen kon komen? Of moet er een zwart schaap ontmaskerd worden? De teneur is bijkomende vraag naar meer transparantie van de IOTA Stichting met betrekking tot de verkopen die daar hun oorsprong vinden.

Conclusie: Onrust bij IOTA – Opnieuw verdenking van handel met voorkennis

Beschuldigingen van handel met voorkennis zijn niets nieuws voor IOTA. Eind 2020 was er al een lek dat notulen publiceerde van gesprekskringen waarin de IOTA Foundation informatie uitwisselde met grote investeerders, waaronder financieel gevoelige details. In het laatste geval is het nog maar de vraag of Dominik Schiener actief aan het onderzoek zal meewerken, zoals beloofd.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*