IOTA Wallet Firefly nu ook beschikbaar in mobiele versie – met 17 maanden vertraging

De officiële IOTA portemonnee Firefly is nu beschikbaar in een mobiele versie als een app voor Android en iOS. Firefly Mobile zou eigenlijk worden uitgebracht bij de lancering van IOTA 1.5 (Chrysalis) in april 2021.

IOTA viert een succesverhaal: Firefly Mobile is uitgebracht en daarmee is er eindelijk weer een officiële portemonnee voor IOTA die eenvoudig te gebruiken is op smartphones met Android of Apple’s iOS. Dit wordt echter niet meer vermeld in de overeenkomstige aankondiging: Firefly Mobile zou eigenlijk in april 2021 worden gelanceerd, toen de upgrade van Chrysalis naar IOTA 1.5 een nieuwe portemonnee noodzakelijk maakte. IOTA met zijn unieke Tanglenet is niet compatibel met gewone software wallets en investeerders moeten daarom toegang krijgen tot de Firefly Wallet. Tot nu toe konden zij dit alleen doen via desktopversies voor Windows, Mac en Linux.

Het Firefly Mobile ontwikkelingsteam schrijft dat hun apps het ook mogelijk maken om oude IOTA 1.0 te migreren naar 1.5. Volgens dit, bijna 10 procent van alle IOTA is nog steeds in de tijd vóór Chrysalis en met Firefly Mobile, een deel van het zou eindelijk de stap naar de nu geldige standaard kunnen nemen. Natuurlijk kan met Firefly Mobile niet alleen IOTA worden opgeslagen, maar ook verzonden en ontvangen. Firefly wil zich aan de hoogste veiligheidsnormen houden en dankt uitdrukkelijk de IOTA-gemeenschap, die hielp met het testen van pre-release versies en het maken van vertalingen in 25 talen – waaronder Duits.

Voor IOTA is Firefly Mobile ook een enorm belangrijk detail als het gaat om de uitbreiding van het ecosysteem. In eerste instantie in het zijproject Shimmer (SMR), zullen DApps binnenkort divisies als DeFi, NFTs en gaming openen voor het einde van 2022. In andere ecosystemen, zoals Ethereum (ETH), gebruiken veel gebruikers hun smartphone al geruime tijd als vanzelfsprekend voor dit doel en hebben zij bijvoorbeeld een krachtige mobiele portemonnee als hub beschikbaar met Metamask. Het is dan ook geen verrassing dat de ontwikkelaars van Firefly Mobile nu zeggen dat de integratie van Shimmer het volgende hoofddoel is.

Conclusie: Firefly Mobile op IOTA – beter laat dan nooit

Lange-termijn investeerders in IOTA zullen zich het fiasco met de voormalige portemonnee Trinity herinneren, waar een ernstig veiligheidslek een vier weken durende noodstop van de tanglenet noodzakelijk maakte in februari en maart 2020. De Firefly Wallet heeft tot nu toe niet de aandacht getrokken vanwege bugs in de beveiliging en men mag hopen dat dit ook het geval zal zijn voor de mobiele versie. Niettemin toont het voorbeeld van Firefly Mobile aan dat tijdschema’s voor IOTA met grote scepsis moeten worden behandeld.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*