IOTA: Eerste staking project met Shimmer (SMR) in de startblokken

IOTA wil waarde toevoegen aan zijn ecosysteem door staking en verwacht binnenkort een testrun met Shimmer (SMR). Of dit de moeite waard kan zijn en hoe IOTA Staking voor zich ziet, onderzoeken we hier.

Staking heeft zich ontpopt als een beproefde methode om rente te verdienen op tegoeden in altcoins zoals Cardano (ADA), grotendeels zonder risico. Staking betaalt bonussen uit voor gestort kapitaal omdat de munten bijdragen aan de veiligheid en stabiliteit van de respectievelijke blockchain. Zoals bekend, zijn sommige dingen technologisch anders bij IOTA dan bij typische altcoins. Het eerste IOTA staking project zal dus ook enigszins verschillen van de bekende implementaties, zoals de officiële aankondiging duidelijk maakt. Omdat als stimulans voor het staken van IOTA, geen IOTA zal worden gedistribueerd, maar Shimmer (SMR) in de eerste test run. Shimmer staat onder de paraplu van de IOTA Foundation en wil SMR gebruiken om een mogelijk DeFi token voor IOTA te plaatsen.

Shimmer (SMR) staken op IOTA – dit is het plan

Op de website van Shimmer staat dat de exacte begindatum voor het inzetten 24 uur van tevoren zal worden bekendgemaakt. Dit is nog niet gebeurd en het vage “in de nabije toekomst” is van toepassing. Iedereen die vervolgens IOTA registreert voor staking via de Firefly-portemonnee, krijgt elke tien seconden één shimmer per gestorte IOTA toegewezen, gedurende maximaal 90 dagen. SMR is nog niet verhandelbaar en zal in de toekomst het native token voor Shimmer worden. Of dit zal resulteren in een geldwaarde is open.

De IOTA Stichting vergelijkt haar aanpak van staking met permanente airdrops. Dit is omdat afgezette IOTA momenteel nog niet nodig is in Tanglenet voor stabiliteit en veiligheid. In dit opzicht is het staken met Shimmer ook een haalbaarheidsstudie voor toekomstige use-cases in een gedecentraliseerde IOTA 2.0.

Conclusie: IOTA Staking – succes onzeker

De IOTA Stichting en Shimmer verzekeren dat IOTA’s met inzet absoluut veilig zijn en dat ze op elk moment kunnen worden teruggetrokken. Dus het risico lijkt beheersbaar. Aangezien de staking echter op testniveau wordt uitgeprobeerd, is het ook volstrekt onzeker of Shimmer ooit een functionerend platform zal bouwen en of er prijzen voor SMR op een secundaire markt zullen ontstaan. Critici zien het project als een afleidingsmanoeuvre van IOTA, waar all-time highs van meer dan US$5 uit 2018 buiten bereik lijken op de huidige niveaus van minder dan US$1,50. De prijscurve van IOTA is onlangs met ruim 10 procent gestegen, en de aankondiging van staking met Shimmer kan hier een positieve factor zijn geweest. De grote uitdaging voor IOTA blijft echter de overgang naar een gedecentraliseerde IOTA 2.0. Als SMR Staking ziet zitten als een test om toekomstige use cases te demonstreren, zou dat goed nieuws zijn. Maar zoals ik al zei, de praktische test moet nog komen en tot dan, zoals gebruikelijk bij IOTA, moeten we wachten op echte ontwikkelingen en niet vertrouwen op aankondigingen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*