IOTA: Ethereum Virtual Machine (EVM) op zijn vroegst in oktober bij Shimmer

Het ontwikkelingswerk bij IOTA stottert weer: De integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM), in eerste instantie bij het zijproject Shimmer (SMR), kan volgens nieuwe informatie niet voor oktober plaatsvinden.

Een groot deel van de toekomstplannen bij IOTA en Shimmer (SMR) is gebaseerd op de integratie van de standaard Ethereum Virtual Machine (EVM) module voor het organiseren van slimme contracten in het ecosysteem. Maar het project, dat eigenlijk voor 2022 was beloofd, zal niet snel worden geïmplementeerd. Dave de Fijter, die bij IOTA de leiding heeft over de zaak, moest in zijn laatste waterstatusrapport over EVM-integratie een probleem toegeven. IOTA-expert Vrom gaf dit door via Twitter. Dave de Fijter heeft het over een aantal zaken die nog opgelost moeten worden op het gebied van EVM.

Als dit klaar is (“over een week of zo”), zal er een nieuw testnet voor EVM worden opgezet bij Shimmer, aldus de ontwikkelaar. En als zich daar geen nieuwe, onverwachte problemen voordoen, zou de EVM eindelijk de stap naar het Shimmer mainnet kunnen maken. Optimistisch berekend resulteert dit op zijn vroegst in een lanceerdatum in oktober 2023. Voor het IOTA mainnet zal de trein voor een EVM waarschijnlijk dit jaar al gevaren hebben. Dave de Fijter benadrukt zelf dat hij geen tijdschema wil presenteren omdat er van alles kan gebeuren, van “geen problemen” tot “problemen die meer tijd nodig hebben om op te lossen” in de tests voor de Shimmer EVM die er nu aankomen. IOTA en Shimmer hebben de EVM nodig om complexere crypto-oplossingen aan te bieden.

Zwitsers fonds haalt kapitaal op voor investeringen in IOTA en Shimmer

Ondanks de vertragingen in de technologische ontwikkeling van het IOTA ecosysteem blijft medeoprichter Dominik Schiener een professionele optimist. Hij slaat op Twitter op de trom voor het “SwissOne IOTA Shimmer Opportunities Fund (SISO)”, dat durfkapitaal wil inzamelen om te investeren in veelbelovende projecten in het IOTA ecosysteem. Schiener benadrukt de mogelijkheid voor de hele IOTA-gemeenschap om zich bij SISO aan te sluiten. Hij doelt waarschijnlijk op het feit dat SISO stortingen van 10.000 euro van SwissOne accepteert.

Maar wat IOTA-stichtingshoofd Dominik Schiener zo goed vindt aan SISO doet ervaren beleggers ineenkrimpen. Voor dit soort fondsen wordt de instapdrempel meestal gesteld op 150.000 tot 200.000 euro, omdat anders het benodigde organisatorische werk niet de moeite waard is. Andere parameters van het investeringsfonds voor IOTA en Shimmer zijn echter standaard marktpraktijk: SISO neemt jaarlijks 2 procent als beheervergoeding en 20 procent van de potentiële winst zou terugvloeien naar SwissOne. Het doel is om het fonds te begiftigen met ten minste 20 miljoen euro. Dit zou SwissOne 400.000 euro aan beheervergoedingen garanderen. Het blijft echter opvallend dat de fondsen die SwissOne tot nu toe heeft gelanceerd zich in principe hebben beperkt tot thematisch gebundelde mandjes van grote cryptocurrencies en dus niet erg origineel zijn. Met SISO wil het bedrijf een nogal riskant experiment beginnen.

Conclusie: IOTA en Shimmer geven beleggers zorgenkindjes

In het persbericht over SISO is Schiener nog steeds lovend over de Shimmer EVM, die veel nieuwe mogelijkheden zou openen. Wist hij niet al van de nieuwe vertragingen die bijna gelijktijdig bekend werden? Je kunt de situatie met IOTA en Shimmer bijna naar believen heen en weer draaien en nog steeds nauwelijks een sprankje hoop vinden op een versterking van het ecosysteem in de nabije toekomst.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*