IOTA: Foundation-hoofd Schiener draait zich om en vindt EU-projecten ineens weer leuk

In februari kondigde het hoofd van de IOTA Foundation Dominik Schiener verrassend aan dat de stichting het in de toekomst zonder EU-financiering wilde stellen. Nu is hij echter van gedachten veranderd en prijst hij een EU blockchain initiatief.

Neemt IOTA medeoprichter Dominik Schiener als hoofd van de stichting richtinggevende beslissingen afhankelijk van met welk been hij opstaat? Dat gevoel krijg je zeker als je kijkt naar Schieners standpunten over EU-projecten. Lange tijd werd IOTA’s deelname aan het EU-project EBSI beschouwd als een showcase samenwerking. Maar in februari zei Schiener dat de IOTA Foundation “nooit meer EU-subsidies zou accepteren” en was in het algemeen afwijzend over dergelijke vermeende “doodlopende wegen” uit het verleden. Nu maakt Schiener echter weer een ommezwaai en prijst het beoogde EU-project European Digital Infrastructure Consortium (EDIC) in de hoogste bewoordingen op Twitter.

Europa heeft een open en veilige infrastructuur nodig om de digitale transformatie van de economie en maatschappij in goede banen te leiden, zegt Schiener. IOTA is er trots op om bij te dragen aan deze visie en zo waarde te creëren voor Europa en de wereld, vervolgt Schiener. Daarnaast verwijst hij naar IOTA’s ondersteunende rol in EBSI en maakt hij duidelijk dat ze ook graag betrokken willen zijn bij EDIC. Volgens het door Schiener gelinkte rapport over EDIC moet daar tot 2027 tot 7,5 miljard euro aan publieke middelen beschikbaar komen. Het is begrijpelijk dat IOTA zou kunnen proberen een deel van de financiering veilig te stellen. Maar waarom Schiener vandaag “Hü” zegt en gisteren “Hott” is niet zo eenvoudig te begrijpen.

De publieke communicatie van Schiener is herhaaldelijk grillig en misleidend overgekomen. Of het nu gaat om zijn uitspraken over het IOTA zijproject Shimmer (SMR) of om beschuldigingen van handel met voorkennis – er zijn veel voorbeelden uit het verleden waarin Schiener een fout maakte. Dus nu gaat de omslag van het bespotten van EU-projecten naar grote bewondering, die Schiener uit zijn hoed tovert.

Conclusie: EU-projecten een uitweg voor IOTA?

De financiën van de IOTA Foundation zijn ondoorzichtig en in het afgelopen jaar circuleerde meerdere malen informatie dat de reserves opraken. Tegen deze achtergrond is Schieners herontdekte liefde voor de EU en rijkelijk gevulde financieringspotten logisch. Maar of de Unie en de lidstaten zullen instemmen met nieuwe samenwerkingen met de IOTA Foundation blijft een open vraag. Schiener heeft ook vaak de spot gedreven met Duitsland als vestigingsplaats voor bedrijven, door het te beschrijven als toekomstvijandig en veel te bureaucratisch. Of dit goed is voor IOTA is aan anderen om te beslissen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*