IOTA: EVM-integratie beloofd voor maart/april – prijscurve in negatief gebied

De Ethereum Virtual Machine (EVM) zal in maart of april live gaan op IOTA. Dit is de belofte van Dominik Schiener, hoofd van de stichting. Het nieuws kon de vrije val van de prijscurve van IOTA echter niet stoppen.

Bij IOTA is de hoop gevestigd op de activering van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Dit is de standaardmodule voor het organiseren van gedecentraliseerde financiën (DeFi) en zal naar verwachting nieuwe toepassingsgebieden openen voor IOTA. De CEO van de IOTA Foundation, Domink Schiener, kondigde de EVM voor IOTA in Q1 2024 aan bij de opening van een vertegenwoordigingskantoor in Abu Dhabi in november 2023 en verspreidde daarmee een optimistische sfeer. Nu, in een online discussie op X, heeft Schiener opnieuw commentaar gegeven op de tijdlijn voor de IOTA EVM – op het ene moment heeft hij het over maart als streefdatum, maar op een ander moment heeft hij het ook over vroeg in Q2, dus april.

Beleggers en cryptomarkten zijn echter niet onder de indruk. De prijscurve van IOTA zette zijn neerwaartse trend voort en de ooit zo succesvolle altcoin worstelt momenteel om niet onder de psychologisch belangrijke USD 0,2 te komen. Dit betekent dat de tijdelijke koerswinsten van IOTA uit november, die werden aangedreven door het nieuwe vertegenwoordigingskantoor in de Verenigde Arabische Emiraten, alweer verleden tijd zijn. In het afgelopen jaar is IOTA met bijna 13 procent gedaald – ter vergelijking: de toonaangevende cryptocurrency Bitcoin (BTC) boekte in dezelfde periode maar liefst 70 procent winst. De datadienst CoinGecko heeft IOTA nu uit de top 100 van cryptocurrencies naar marktkapitalisatie laten vallen.

IOTA zijproject bereikt nieuw dieptepunt ondanks EVM

Er zijn ten minste twee redenen voor het voortdurende verlies aan betekenis van IOTA. Schiener’s tijdschema’s zijn in het verleden notoir onbetrouwbaar gebleken en hij is opnieuw niet bereid om zich in te zetten. Nog ernstiger is echter het feit dat investeerders en experts zich afvragen of een IOTA EVM überhaupt nog wel nodig is op de markten. Met meer dan 100 cryptoprojecten die al gebruik maken van de EVM met een dagelijkse omzet in de miljarden, is IOTA erg laat in het spel. En dan is er nog de ervaring met de EVM bij het IOTA zijproject Shimmer (SMR). De EVM voor Shimmer werd daar in september 2023 geactiveerd.

Gegevens van DeFiLlama laten nu zien dat er USD 10 miljoen is geïnvesteerd in de EVM van Shimmer. Dit is een klein bedrag voor de DeFi-sector en Shimmer heeft gemiddeld slechts 600 actieve accounts per dag. Shimmer bereikte een paar uur geleden ook een nieuw dieptepunt van USD 0,032. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat een IOTA EVM Shimmer op de lange termijn irrelevant zal maken.

Conclusie: EVM zal nauwelijks een redder zijn voor IOTA

De voelbare scepsis tegenover EVM in het IOTA ecosysteem komt ook voort uit het feit dat noch Shimmer noch IOTA zelf gebaseerd zijn op een gedecentraliseerd netwerk. Uiteindelijk zijn centrale commissies verantwoordelijk voor het valideren van transacties, wat in strijd is met het fundamentele cryptoprincipe van decentralisatie. Hoewel een gedecentraliseerd IOTA 2.0 nog steeds gepland staat voor 2024, worden dergelijke beloften al jaren niet meer ingelost. In ons jaaroverzicht van 2023 kijken we ook naar de kansen dat IOTA in 2024 uit zijn doodsspiraal komt. Kleine spoiler: Het ziet er niet goed uit.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*