IOTA EVM uitgebracht – veel vraagtekens, maar gedoemd tot succes

Na maanden uitstel heeft IOTA gisteren haar Ethereum Virtual Machine (EVM) gelanceerd. IOTA hoopt dat het project zal leiden tot monetaire expansie. De cryptomarkten reageren echter met voorzichtige scepsis.

De champagnekurken knallen bij IOTA, met X en blogposts die de lancering van de Ethereum Virtual Machine (EVM) vieren. De prijscurve van IOTA steeg met 7 procent na het EVM-nieuws, maar blijft steken op USD 0,23, wat ver verwijderd is van het hoogtepunt voor 2024 van iets meer dan USD 0,41. De grote vraag is: is de EVM, een standaardmodule van de crypto-industrie, echt de impuls voor IOTA om de ooit zo succesvolle cryptocurrency aan een duurzame opwaartse trend te helpen?

In het algemeen maakt de EVM het mogelijk om slimme contracten over ecosystemen heen te organiseren, waardoor het vrijwel onmisbaar is in de gedecentraliseerde financiële (DeFi) sector. De lancering bij IOTA was gepland voor het eerste kwartaal, maar de deadline werd niet gehaald. IOTA Foundation CEO Dominik Schiener schrijft nu op X: “Wat je ook denkt over IOTA, één ding is duidelijk, we zullen nooit stoppen met bouwen. We zitten al sinds 2015 in deze markt en zullen hier blijven om het volledige potentieel van de blockchain te realiseren.” Toen de prijscurve van IOTA eind 2017 zelfs tijdelijk de grens van USD 5 doorbrak, stond de cryptocurrency nog steeds in de lijst van de 10 meest gekapitaliseerde ter wereld – IOTA staat niet meer in de top 100.

EVM bij het IOTA zijproject Shimmer is een mislukking

Het probleem: Meer dan 150 andere cryptoprojecten hebben EVM al geïntegreerd en concurreren met elkaar om DeFi-kapitaal aan te trekken. De gegevens van DeFiLlama tonen Ethereum (ETH) als absolute marktleider en zes andere gevestigde ecosystemen waarvoor de belangrijkste indicator TVL meer dan USD 1 miljard bedraagt. De door Schiener aangekondigde inhaalrace, die IOTA met behulp van de EVM weer onder de aandacht moet brengen, begint dus onderaan. De EVM is sinds september 2023 beschikbaar op het zijproject Shimmer, maar heeft ondanks een uitgebreide reclamecampagne weinig aandacht getrokken en meet momenteel rond de 4 miljoen USD TVL.

Volgens de eigen reclame wil IOTA het late EVM-debuut een boost geven met tientallen DApps en andere tools. Volgens de officiële blogpost is de lijst met direct beschikbare IOTA EVM diensten echter veel korter. Om verbinding te maken met de EVM met de IOTA wallets Firefly of Bloom, is een omleiding via MetaMask of andere Web3 wallets nodig, evenals een speciaal toegangspunt. Of de IOTA EVM in dit opzicht daadwerkelijk 100 procent compatibel is met die van andere ecosystemen moet in de praktijk nog blijken.

Conclusie: IOTA EVM is live – wat nu?

De IOTA Foundation kondigde onlangs aan dat ze de lancering van EVM wilde begeleiden met veel PR en sterke partners. Daar is tot nu toe weinig van te merken, met een promotievideo met Italo-geluiden die online werd bespot. Het is ook opvallend dat IOTA geen felicitaties heeft ontvangen van grote cryptoprojecten. Het voortdurende gebrek aan decentralisatie van het IOTA-netwerk is een factor die het vertrouwen vermindert en het project onderscheidt van de blockchains van bijna alle andere cryptocurrencies.

De IOTA EVM Explorer, die je hier kunt vinden, laat niet eens 4.000 wallets zien die zich tot nu toe hebben geregistreerd. DeFiLlama levert als onafhankelijke en neutrale autoriteit nog geen gegevens over de IOTA EVM, maar daar zou binnenkort verandering in moeten komen. Dan zullen we ook een eerste overzicht hebben of de EVM in de smaak zal vallen bij IOTA of dat het onbeduidend zal blijven, zoals bij het Shimmer zijproject – want zoals ik al zei, de concurrentie om het marktaandeel van EVM is hevig en de geschiedenis van IOTA zit vol mislukkingen.
  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*