IOTA EVM verder vertraagd – project wordt een verhaal zonder einde

IOTA wilde een comeback maken door de Ethereum Virtual Machine te integreren. Maar na de beloofde lancering in Q1 komt de EVM nog steeds niet in april. Het IOTA-project krijgt kritiek te verduren.

IOTA blijft kelderen op de crypto-ranglijst en de redenen zijn zelfgemaakt. Met de integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) wilde IOTA begin 2024 een nieuwe start proberen te maken en het hoofd van de stichting, Dominik Schiener, had persoonlijk de lancering voor het eerste kwartaal beloofd. Zoals we al hebben gemeld, is dit niet doorgegaan – maar het wordt nog erger: als je de laatste voortgangsrapporten van de IOTA Foundation over EVM-integratie zorgvuldig leest, wordt er helemaal geen streefdatum genoemd.

“Phylo” van de IOTA Foundation heeft onlangs de situatie uitgelegd en wordt uitgebreid geciteerd door leden van de gemeenschap zoals IOTAPoet en IOTAVrom. Volgens hem is de EVM bij IOTA theoretisch klaar voor gebruik – maar ontbreken samenwerkingspartners, toepassingen en nog veel meer. “Als je de Web3 groep een leeg netwerk voorlegt, zijn ze misschien niet erg onder de indruk”, zegt “Phylo” en elders: “Je hebt oracles, indexers, RPC’s, bridges en tools nodig en je wilt niet alles zelf bouwen”. 15 andere, externe teams moeten bereid zijn om tegelijkertijd samen te werken aan de IOTA EVM-leek, schrijft “Phylo” namens de IOTA Foundation – waarmee de officiële lancering wordt uitgesteld tot “ooit” en anderen de schuld krijgen van vertragingen.

IOTA had juist groots uit willen pakken op de belangrijke Token 2049 cryptoconferentie in Dubai, waar Schiener zelf een gastoptreden verzorgde in het randprogramma. Zoals gewoonlijk schetste hij een beeld van een IOTA netwerk en ecosysteem dat de uitdagingen van de echte wereld efficiënt zou aangaan met blockchain oplossingen. De realiteit is echter dat IOTA nog steeds niet in staat is om complexe smart contracts en EVM te implementeren – de typische combinatie waarmee de crypto-industrie innovatieve kracht laat zien in meer dan 150 andere projecten, waaronder Ethereum (ETH). Ondertussen straffen de markten IOTA af en zijn er weer nieuwe all-time lows gezet ten opzichte van de cryptocurrency Bitcoin (BTC).

Conclusie: IOTA beleggers weer bij de neus genomen met EVM

IOTA is ongeveer 95 procent verwijderd van zijn all-time high van 2017 in termen van US dollars, terwijl Bitcoin bijna regelmatig nieuwe positieve records neerzet. De daling van IOTA hangt nauw samen met niet ingeloste beloften en het daaruit voortvloeiende verlies van vertrouwen; de kunstmatig opgewekte inflatie in 2023 was daar vanuit het perspectief van een belegger een bijzonder wrang voorbeeld van. Het IOTA zijproject Shimmer (SMR) is sowieso in de vergetelheid verdwenen met constant nieuwe all-time lows. Volgens gegevens van DeFiLlama is sinds februari veel meer dan de helft van het geïnvesteerde kapitaal in de daar geteste EVM teruggetrokken en staat het met minder dan USD 4 miljoen nu op een niveau waar experts niet eens meer om kunnen lachen.

Ondertussen vat “Phylo” waarschijnlijk onbedoeld de divergentie tussen de IOTA Foundation en de gemeenschap samen met de woorden “We houden van jullie allemaal” – maar de EVM-publicatie en het ecosysteem zijn dus niet gericht op “onze bestaande gemeenschap”. Als je dit hoort uit het binnenste van de IOTA Foundation zonder winstoogmerk, lijkt het wel een faillietverklaring. Met andere woorden, niemand uit de crypto-industrie wil nog betrokken raken bij IOTA en zelfs een tijdelijk momentum vanwege de EVM is al mislukt door het uitblijven van een lancering.
“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*