Shimmer: Hoe de “1 miljoen dollar airdrop” uitdraaide op een debacle

Het IOTA zijproject Shimmer (SMR) legt verantwoording af over haar “1 miljoen dollar airdrop” campagne van begin dit jaar. De resultaten zijn ontnuchterend, want er wordt nu nog maar 325.000 US dollar uitgedeeld door de ineenstorting van de prijs van Shimmer. Deelnemers zijn gefrustreerd.

De “1 Million Dollar Airdrop” op Shimmer is een mislukking geworden in het IOTA ecosysteem. De advertentiecampagne voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) werd begin januari gelanceerd op Shimmer, en IOTA heeft nu de resultaten gepresenteerd in een blogpost. Het belangrijkste om eerst op te merken: het feit dat er nog maar ongeveer 325.000 USD van de alom gepubliceerde 1 miljoen USD aan SMR over is, wordt hier verzwegen, omdat de prijscurve van Shimmer sinds januari een neerwaartse trend vertoont en momenteel nog maar net boven een historisch dieptepunt ligt. De airdrop wordt echter officieel nog steeds als een succes beschouwd. Er zijn tot 8.000 nieuwe gebruikers aangetrokken tot Shimmer en er is soms kapitaal van in totaal ruim 13 miljoen US dollar gestort in de EVM.

Van de kant van de deelnemers klinkt het verhaal echter heel anders. Op X betreuren ze hun leed en zeggen ze unaniem dat ze geld hebben verloren aan de airdrop van Shimmer. Dit komt doordat er minstens USD 1.000 moest worden bijgedragen aan de Shimmer EVM en daar minstens 30 dagen moest worden vastgehouden, en een regelwijziging tijdens de campagne zorgde ook voor verontwaardiging. Volgens het overzicht hebben 830 deelnemers aan de campagne zich nu gekwalificeerd voor uitbetaling. Lolo, bijvoorbeeld, heeft nu 30 dollar aan SMR toegewezen gekregen, Jack.dun 82 dollar en Holzbein vat het eenvoudig samen: als hij gewoon al zijn SMR voor de campagne had verkocht, was hij in ieder geval in de zwarte cijfers gebleven. Er is ook kritiek geuit op het feit dat de top 200 van de airdrop hun SMR pas in de komende zes weken in termijnen zullen ontvangen. Dit was niet van tevoren gecommuniceerd, of alleen op een verborgen manier, en zou een verder waardeverlies kunnen betekenen.

IOTA zijproject Shimmer een fiasco ondanks EVM

Vanuit een extern perspectief kan de Shimmer droppingcampagne ook worden gecategoriseerd als een faliekante mislukking. Een tussentijdse samenvatting van half februari had al een aantal problemen aan het licht gebracht. In de DeFi-sector zijn de gegevens van DeFiLlama harde valuta – en in het geval van Shimmer is het in EVM geïnvesteerde kapitaal nu zelfs teruggevallen naar niveaus die lager zijn dan vóór de campagne. Om het duidelijk te stellen: het komt er voor Shimmer op neer dat geen van de gehoopte reclame-effecten is gerealiseerd en dat de huidige dropping averechts werkt vanwege gefrustreerde deelnemers. Het feit dat er nog eens 70 IOTA T-shirts als verrassing worden weggegeven, zal waarschijnlijk niet helpen.

IOTA Foundation hoofd Dominik Schiener kijkt waarschijnlijk bezorgd naar het debacle. Het is namelijk de bedoeling dat de Ethereum Virtual Machine (EVM), die op Shimmer werd aangeprezen, ook naar IOTA komt en daar een ommekeer in gang zet. De lancering moet echter steeds verder worden uitgesteld en een van de redenen lijkt te zijn dat IOTA geen interesse meer wekt in de crypto-industrie. In ieder geval worden er gemiddeld nog geen vijf smart contracts per dag geïnitieerd in Shimmer EVM; het project is in principe dood.

Conclusie: Shimmer EVM is een slechte voorbode voor IOTA

Schiener heeft IOTA’s EVM uitgeroepen tot het startpunt voor een terugkeer naar de top 10 cryptocurrencies. Shimmer is ontworpen als een monetair testnet in het ecosysteem en de EVM daar is een utopie gebleken ondanks een uitgebreide airdrop-campagne. Ons archief bevat genoeg voorbeelden van IOTA plannen en beloftes die niet zijn uitgekomen of niet zijn nagekomen. De Shimmer “1 miljoen dollar airdrop” verdient nu een eigen hoofdstuk. Wat Schiener onderdrukt of verzwijgt: Meer dan 150 cryptoprojecten hebben de EVM al geïntegreerd, de markt is grotendeels verdeeld tussen Ethereum zelf en andere grote namen zoals TRON of de Binance Smart Chain. Na de ervaring met Shimmer is het twijfelachtiger dan ooit waar IOTA zijn plek zal vinden als de EVM uiteindelijk toch van de grond komt.
“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*