IOTA: Ex-managers richten start-up SPYCE.5 op – kritiek uit de gemeenschap groeit

De IOTA Foundation is blij dat twee ex-managers SPYCE.5 oprichten, een start-up die diensten wil aanbieden in het ecosysteem. In de gemeenschap groeit echter de woede over het gebrek aan technologische vooruitgang.

De meningen zijn opnieuw verdeeld over IOTA en het zijproject Shimmer (SMR). Enerzijds viert de IOTA Foundation de nieuw opgerichte start-up Spyce.5 via een blogpost, waarbij de stichting zelf aan boord is als strategische partner. Anderzijds is Twitter-gebruiker DLTimes scherp kritisch over de niet nagekomen beloften van de stichting voor de verdere ontwikkeling van IOTA en haar giftige discussiecultuur. We vatten samen:

1. Spyce.5 is opgericht door de voormalige IOTA-bestuursleden Holger Köther en Regine Haschka-Helmer en Kimmo Nurmisto, Nurmisto wordt gepresenteerd als een actief lid van de gemeenschap. Spyce.5 wil diensten aanbieden in het IOTA-ecosysteem, waaronder hulp bij het aanpassen van externe toepassingen. De zelfpromotie van Spyce.5 gaat al helemaal over de Web3 en een IOTA ecosysteem waar smart contracts complexe blockchain oplossingen mogelijk zullen maken.

DLTimes herinnert zich dat bij de lancering van Shimmer (SMR) in oktober 2022 werd beloofd dat de Ethereum Virtual Machine (EVM) snel zou worden geleverd als een standaardmodule voor de implementatie van slimme contracten. IOTA Foundation CEO Dominik Schiener sprak destijds van een wachttijd van twee tot acht weken – maar na zes maanden is er nog niet eens een bètaversie van de EVM voor Shimmer vrijgegeven, aldus DLTimes.

Dat raakt inhoudelijk een zere plek, omdat veel toekomstplannen bij IOTA en Shimmer juist gebaseerd zijn op het eindelijk kunnen gebruiken van smart contracts. DLTimes gaat zo ver om Schiener te beschuldigen van liegen en vraagt zich ook af waarom zoveel (ex-)executives van IOTA eigenlijk verschillende bedrijven hebben gevonden waar ze zoveel mogelijk voor zichzelf houden. Volgens hem kan er alleen weer een geest van optimisme ontstaan bij IOTA als de basis wordt gesaneerd.

Conclusie: IOTA valt terug in oude patronen

Alleen de toekomst zal uitwijzen of de zakelijke ideeën van Spyce.5 in de smaak zullen vallen. Het werk van de start-up moet zich in eerste instantie richten op Shimmer – maar zelfs daar, met de EVM en op middellange termijn met de beoogde decentralisatie, ontbreken belangrijke technologische bouwstenen voor een concurrerend netwerk. DLTimes daarentegen is eigenlijk een voorstander van IOTA, maar hij beschrijft ook een giftige discussiecultuur op de officiële communicatiekanalen van de stichting, die hardnekkig reageert en kritiek of vragen blokkeert. In feite is de lijst van prominente IOTA-critici met soortgelijke ervaringen lang. Het moet onthutsend zijn hoe ver de IOTA Foundation onder Dominik Schiener zich in een ivoren toren heeft verschanst en niet eens meer uitlegt waarom ontwikkelingsdoelen veranderen of vertraging oplopen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*