IOTA Foundation: mede-oprichter Popov verlaat dagelijkse operaties

Er schijnt nog steeds interne onenigheid te zijn bij de IOTA Stichting. Veel werknemers verlaten de stichting en IOTA mede-oprichter Serguei Popov heeft zijn functie als hoofd van onderzoek neergelegd.

Naar buiten toe verspreidt de IOTA Foundation een onverstoorbaar optimisme via haar nieuwe CEO Dominik Schiener. Maar intern is de oude loopgravenoorlog blijkbaar nog steeds niet voorbij, met als hoogtepunt dat IOTA mede-oprichter David Sønstebø in december 2020 werd ontslagen uit zijn toenmalige functie als CEO. Hund, een IOTA expert die anoniem blijft, doet de rekensom op Twitter: Sinds januari 2020 heeft een kwart van het personeel de stichting de rug toegekeerd. Eén personeelskwestie in het bijzonder springt in dit verband in het oog: IOTA mede-oprichter Serguei Popov is ook niet langer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken van de stichting, waar hij tot februari leiding gaf aan de ontwikkeling als Directeur van Onderzoek.

Hund is onder vuur komen te liggen van grote delen van de IOTA gemeenschap omdat hij herhaaldelijk de vinger heeft gelegd op twijfelachtige praktijken bij de IOTA Foundation. Maar Hund is betrouwbaar gebleken in zijn analyses, die gebaseerd zijn op lekken en nauwgezet samengesteld materiaal. Zijn lijst van vertrokken werknemers bij de IOTA Stichting laat zien: In de afdelingen voor bedrijfs- en software-ontwikkeling is het bloedvergieten onder het personeel bijzonder duidelijk. Hund vermoedt dat onenigheid over de richting en onzekerheid over de financiële stabiliteit van de IOTA Foundation ten grondslag liggen aan het alarmerende aantal vertrekkende medewerkers.

Wat gebeurt er bij de IOTA stichting?

De IOTA Foundation geeft over het algemeen geen commentaar op onthullingen van honden. Zo staat er bijvoorbeeld nog steeds dat de financiële reserves van de Stichting IOSA bij de huidige koersen laag zijn, waardoor het voortbestaan voor bijna drie jaar gegarandeerd is. De mislukking van Tangle EE blijft ook onbesproken. Deze werkgroep had de spil moeten zijn in de commercialisering van IOTA, maar is er niet in geslaagd om een blijvende tractie te krijgen in de industrie.

Bovendien heeft het ontslag van Sønstebø nog steeds gevolgen, zoals blijkt uit de hevige geschillen over de behandeling van de fondsen van de vroege investeerders. Popov daarentegen zwijgt over de huidige situatie en blijft (voorlopig) in het bestuur, waar Schiener volgens de statuten van de stichting een ongebruikelijke machtspositie bekleedt. In tegenstelling tot de andere mede-oprichters van IOTA, krijgt Schiener vetorechten en ook alle belangrijke personeelsbeslissingen.

Conclusie: Kritiek wordt altijd gevolgd door stilte bij de IOTA Foundation

Veel aanhangers van IOTA storen zich niet aan Schiener’s overvloed aan macht en de vele details die het vertrouwen in de stichting ernstig schaden. Beleggers moeten zich echter nog steeds afvragen of het zin heeft te investeren in een project met als basis een stichting zonder winstoogmerk die gierig is met transparantie. Hund’s werk is puntig; een blik op zijn Twitter kanaal onthult tientallen inconsistenties bij de IOTA Foundation en haar leiderschap. Schiener zwijgt echter in alle talen over de met bewijzen gestaafde beschuldigingen. Ondertussen wijst de prijscurve van IOTA weer naar beneden na tussentijdse hoogtepunten en is IOTA opnieuw uit de TOP 30 meest gekapitaliseerde cryptocurrencies gevallen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*