IOTA: Het schema moet weer worden aangepast

IOTA zal ten vroegste begin volgend jaar haar grote upgrade chrysalis kunnen afronden. In het reeds meerdere malen gewijzigde schema voor IOTA is 1,5 februari 2021 opgenomen. De reacties zijn gemengd.

In haar laatste voortgangsrapport van november heeft de IOTA Foundation ambitieuze tijdschema’s voor de technologische upgrade van Tanglenet moeten intrekken. Dit wordt heel concreet met Chrysalis aka IOTA 1.5: Hoewel Fase 1 van Chrysalis al in augustus live ging. Maar fase 2 van Chrysalis is nog steeds in interne ontwikkeling, zo wordt nu gezegd. Het is de bedoeling om in de komende weken een testnet te lanceren. In het stappenplan van IOTA februari 2021 wordt nu melding gemaakt van de voltooiing van de chrysalis. Deze belangrijke stap van IOTA was pas in september uitgesteld van oktober 2020 tot het einde van het jaar.

IOTA volgt de routekaart

De toelating van de Stichting IOTA om zelfs al gecorrigeerde officiële schema’s te wijzigen stuit opnieuw op gemengde reacties in de discussie op Twitter. Aan de ene kant is er het kamp, dat zoals gewoonlijk begrip uitdrukt en benadrukt dat zorg belangrijker is dan snelheid. Maar ook de teleurgestelde stemmen worden luider, waardoor de geloofwaardigheid van de aankondigingen van de IOTA Foundation in twijfel wordt getrokken en er wordt gewezen op concurrerende projecten die sneller zijn.

In feite is het opvallend: Het nieuwe voortgangsrapport wemelt van de zinnen als “min of meer”, “we verwachten” of “wordt getest”. IOTA 1.5 wordt verondersteld Tanglenet veel krachtiger te maken en is aangekondigd als een cruciale voorbereiding op IOTA 2.0. In detail lijkt Chrysalis ook vast te zitten aan de afronding van een nieuwe portemonnee en veiligheidstesten.

De oprichters van IOTA hadden voor het laatst besloten dat IOTA 2.0 aka Coordicide zeker in 2021 werkelijkheid zou worden. Hiermee zou IOTA afscheid moeten kunnen nemen van de centrale coördinator en zou Tanglenet gedecentraliseerd moeten worden. Maar in IOTA 2.0 is alleen de eerste van drie opeenvolgende testnetten genaamd Pollen nog in gebruik en de opvolger Nectar, die eigenlijk gepland was voor dit najaar, is nog maar in ontwikkeling.

Ondertussen is er een klein maar belangrijk nieuws over de technologische plannen bij IOTA. Tot nu toe gebruikt IOTA haar eigen systeem genaamd Winternitz one-time signature scheme (W-OTS) voor het ondertekenen van transacties. Het voordeel was dat het niet kon worden overruled door kwantumcomputers. Maar om IOTA sneller te maken, wordt W-OTS in Chrysalis Fase 2 vervangen door de meer wijdverbreide standaard ed25519. IOTA wil nu de vraag hoe cryptografische oplossingen die veilig zijn voor kwantumcomputers te ontwerpen uitstellen tot later.

Conclusie: IOTA stelt de markten teleur

De koers van IOTA verloor bijna vier procent nadat het nieuws over de vertraagde ontwikkeling van Tanglenet werd gepubliceerd, waardoor de trends voor Bitcoin (BTC) en belangrijke Altcoins werden doorbroken. Opnieuw tonen investeerders blijkbaar hun scepsis over de vraag of IOTA in staat zal zijn om de technologische achterstand op tijd in te halen. Dit komt omdat de indruk groeit dat de routekaart bij IOTA – om het beleefd te zeggen – meer een benadering is dan een betrouwbare verklaring over de toekomst.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*