Libanon lanceert in 2021 de door de staat gesteunde digitale munteenheid

De door de crisis geteisterde Libanon wil het komende jaar zijn nationale munt als digitale munt afschilderen. Dit werd aangekondigd door het hoofd van de centrale bank, Riad Salameh. Het doel van de CBDC is het vertrouwen in het banksysteem te herstellen en cashless betalingen te vergemakkelijken.

Sinds de zomer van 2019 bevindt Libanon zich in het midden van de ergste economische crisis in zijn geschiedenis. In die tijd begon de devaluatie van het Libanese pond en in de winter was het Arabische land voor het eerst niet in staat om aan al zijn buitenlandse schuldverplichtingen te voldoen. In deze moeilijke situatie ziet de centrale bank, met Riyadh Salameh aan het hoofd, een digitale staatsmunt als onderdeel van de oplossing om de situatie te kalmeren. Volgens het financiële nieuwsagentschap Bloomberg zei Salameh dat een dergelijke CBDC (Central Bank Digital Currency) geschikt zou zijn om het overgangsproces naar cashless betalingen te vergemakkelijken en het vertrouwen in het banksysteem te herstellen. Hij noemde 2021 als streefdatum voor het Libanese pond in digitale vorm zonder verdere details.

Achtergrond van CBDC en de crisis in Libanon

Salameh had al plannen onthuld voor een CBDC toen de economische problemen uitbraken. Volgens het toenmalige nieuws zou de Libanese CBDC zich beperken tot het gebruik op de binnenlandse markt en strikt worden gecontroleerd door de centrale bank. Hopelijk zal een “E-Pound” de kosten van banktransacties verminderen en tegelijkertijd de contante betalingen, die vaak neerkomen op het ontduiken van de belastingschuld, verminderen.

De devaluatie van het Libanese pond begon toen er een tekort aan deviezen ontstond. Het resultaat was een grote inflatie, die leidde tot massale protesten die uiteindelijk tot een regeringswisseling leidden. De Corona-crisis heeft de situatie in 2020 nog verergerd. Volgens de corresponderende rapporten is het nu niet eens mogelijk om een continue elektriciteitsvoorziening te garanderen, omdat er een gebrek is aan vreemde valuta voor de invoer van olie en gas.

Te midden van de turbulentie heeft Salameh altijd geweigerd af te treden en gezegd dat de enorme financiële problemen van zijn land te wijten zijn aan de politiek en niet aan de centrale bank. Nepotisme, inefficiënte staatsbedrijven en een te grote schaduwmarkt worden gezien als de redenen voor de ineenstorting die binnen handbereik ligt. Het Libanese pond is momenteel slechts een tiende waard van wat het 18 maanden geleden was.

Conclusie: CBDC in Libanon geboren uit noodzaak

Of een CBDC het Libanese pond een nieuwe start kan geven is nog maar de vraag. Van buitenaf gezien lijkt het versnelde plan minder het gevolg te zijn van innovatie dan van pure noodzaak. Uit crisislanden als Argentinië of Venezuela is bekend dat burgers proberen hun privévermogen veilig te stellen door over te stappen op Bitcoin (BTC).

Ondertussen gaan de centrale banken in de westerse wereld en in China in hoog tempo door met hun beraadslagingen en voorbereidingen voor de CBDC’s. Zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs een burgeronderzoek over een E-Euro gelanceerd. Een regionaal beperkte testfase voor een e-yuan is al aan de gang in China. De crypto-scene gelooft vooral dat CBDC’s de acceptatie van cryptomunten in het algemeen kunnen verhogen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*